News Flash:

Veste bună pentru viitoarele mămici timișorence!

Noua maternitate Bega este gata. Timișoara se bucură de cea mai modernă maternitate din țară

12 Martie 2024
113 Vizualizari | 0 Comentarii


Timișoara a inaugurat recent o nouă maternitate, construită cu fonduri europene, după ce Consiliul Județean Timiș a preluat clădirea de lângă Spitalul Județean de la asocierea de firme responsabilă de construcție. Investiția a fost de peste o sută de milioane de lei, din care peste zece milioane de euro au provenit din finanțare europeană nerambursabilă. Această maternitate reprezintă acum cea mai modernă din țară.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a declarat cu mândrie că aceasta este prima maternitate construită în ultimii 50 de ani. Cu 126 de paturi și o suprafață de 5434 de metri pătrați, aceasta include spații pentru consultații, terapie intensivă și patru săli de operație. În viitor, se va adăuga și un laborator de fertilizare in vitro, oferind condiții excelente pentru viitoarele mămici. Aceste facilități de top ar putea atrage pacientele din țările vecine, așa cum obișnuiau să vină la Szeged pentru naștere, subliniază Direl Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara, care coordonează maternitatea.

”Prin echipamentele pe care le avem aici, în această maternitate nouă, prin cadrele medicale pe care Spitalul Județean le are, dorim să promovăm Timișoara ca unul din orașele care furnizează servicii medicale de elită, nu doar din țară, ci și din această parte a Europei, știut fiind faptul că timișorenii și cei din regiunea noastră de multe ori aleg să beneficieze de servicii medicale la Szeged sau ,cei mai înstăriți, în alte zone din Europa, în Austria, la Viena (…). Ei bine, aici avem un edificiu nou, nu mai discutăm de o cosmetizare a unei clădiri existente, edificiul nou, în care se pune accentul pe partea aceasta de sterilitate, de curățenie, de folosire a unor elemente tehnico-medicale noi, inovatoare, care să asigure siguranța mamelor și a bebelușilor. În plus, în fiecare etaj vom avea câte un panou electric separat, astfel încât în caz de accidente să fie ușor de gestionat orice, orice situație, pentru că dorim să evităm greșelile care s-au făcut în trecut în alte.”, mai precizează Nica.

Maternitatea va dispune de compartimente specializate pentru fertilizare in vitro, obstetrică patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și spitalizare de zi. Această consolidare a tuturor specialităților într-un singur loc este crucială, eliminând necesitatea de a naviga între mai multe zone pentru servicii destinate mamelor sau bebelușilor. De asemenea, sunt prevăzute sectoare de terapie intensivă pentru prematuri, compartimente pentru nou-născuți sănătoși, precum și facilități pentru însoțitori. Există, de asemenea, un bloc operator, săli de naștere și camere de gardă, spații speciale pentru mame și vizitatori. Investiția în această maternitate este estimată la peste 100 de milioane de lei, din care peste 10.300.000 de euro reprezintă finanțare europeană.

După preluarea clădirii, urmează procesul de intabulare și obținerea autorizațiilor necesare, inclusiv cele de mediu și de incendiu, pentru a obține în cele din urmă autorizația sanitară, care va permite începerea efectivă a activității.

Dorel Săndesc consideră că un moment ideal pentru începerea activității efective ar putea fi Ziua Copilului, care este pe 1 iunie.

”Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a declarat Dorel Săndesc.

În ceea ce privește structura medicală și personalul, acestea vor fi preluate integral, într-un mod similar, de la vechea maternitate. Chiar și numărul de paturi va rămâne același.

O parte semnificativă a finanțării provine din fonduri europene, prin intermediul unui program transfrontalier, România – Ungaria, în parteneriat cu Clinica de Pediatrie din Szeged. Finanțarea nerambursabilă prin FEDR a fost de 10.280.999 euro, contribuția proprie a CJ Timiș pentru cheltuieli neeligibile: 7.508.833 euro, cofinanțarea de la bugetul de stat: 1.572.267 euro, și contribuția proprie a CJ Timiș și a Spitalului Clinic Județean la cheltuieli eligibile: 242.026 euro.

Pentru orice familie, alternativa la maternitatea privată era cea luată în considerare atunci când se gândea la o naștere fericită, fără complicații ulterioare. Acum, cu noua maternitate Bega, alternativa la clinicile private este, fără îndoială, mai favorabilă, afirmă Sădesc.

Însă, în cazul în care totul nu merge perfect și apar probleme cu noul născut, clinica privată nu are dreptul legal să intervină. Aici intervine maternitatea de stat, care oferă și servicii specializate post-natale. Iar acum, problema condițiilor și a igienei nu mai este relevantă, deoarece noua maternitate Bega este impecabilă din acest punct de vedere.

„Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a fost răspunsul Dorel Săndesc la întrebarea pusă de cei de la Ziarul debanat.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1294 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006650 (s)