News Flash:

Bine de știut!

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara se pot realiza mamografii gratuite

13 Februarie 2024
133 Vizualizari | 0 Comentarii

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, sunt disponibile mamografii gratuite. Pentru a beneficia de acest serviciu, este necesară o trimitere de la medicul specialist și prezentarea biletului de decontare CAS.

Mamografia reprezintă o metodă importantă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Ea oferă posibilitatea de intervenție imediată și de un tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii.

„Deși cancerul de sân se numără printre afecțiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigații imagistice, numărul femeilor care își fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei. Peste 10% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigațiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, a declarat Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul „Victor Babeș”.


Detectarea precoce, în stadiile incipiente, a cancerului de sân poate crește șansele de vindecare la peste 95%. Cu toate acestea, în România, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile indică faptul că una din opt femei este diagnosticată cu această afecțiune.

„Celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule bolnave sunt distruse mai repede, cu atât șansele de a supraviețui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă, de fapt, primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem în dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor. Practic, sânul este scanat în două incidențe, iar tomosinteză permite obținerea unor imagini 3D de înaltă rezoluție cu întregul sân. Astfel, prin această tehnică pot fi depistate microcalcificările la nivelul sânului, mai ales că acestea reprezintă un semnal de alarmă care precede apariția unui cancer mamar”, a mai spus Diana Manolescu.

Specialiștii recomandă efectuarea mamografiei o dată la doi ani, începând cu vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori sunt observate modificări la nivelul sânului, cum ar fi schimbări în formă, culoare sau textură.

Evaluarea ar trebui să fie programată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual. Pentru femeile care menstruează, acest interval se situează în prima săptămână după încheierea menstruației.

Este recomandat să aveți la dumneavoastră toate documentele medicale anterioare (preferabil în format digital pe CD/DVD), astfel încât medicul să le poată compara cu situația actuală.

Înainte de examinare, nu este recomandată aplicarea deodorantelor, parfumurilor sau cremelor în zona axilară sau mamară, deoarece pulberea metalică și talcul pot afecta calitatea imaginilor mamografice.

Este indicat să eliminați toate obiectele metalice din jurul gâtului și lenjeria textilă din partea superioară a corpului.

Uneori, examenul mamografic inițial poate fi completat cu alte metode de imagistică complementare, cum ar fi ecografia sau biopsia mamară.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, mamografiile sunt gratuite pentru pacienți care au o trimitere de la medicul specialist și bilet de decontare CAS. Programările pentru mamografie se pot face la numărul de telefon 0746741611, de luni până vineri, între orele 8:00 și 14:00.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004996 (s)