News Flash:

Marea ruptura din Africa de Est este o dovada a impartirii continentului in doua

11 Aprilie 2018
1554 Vizualizari | 0 Comentarii
crapatura

O crapatura mare, care se intinde pe mai multi kilometri, a aparut recent in sud-vestul Kenyei, informeaza CNN.

Ruptura, care continua sa creasca, a facut ca o parte din autostrada Nairobi-Narok sa se prabuseasca si a fost insotita de activitati seismice in zona.

Pamantul este o planeta in continua schimbare, chiar daca intr-o oarecare masura schimbarea ar putea fi aproape neperceputa pentru noi.

Placile tectonice sunt un bun exemplu al acestui lucru. Dar, din cand in cand, se intampla ceva impresionant si trezeste noi intrebari cu privire la impartirea continentului african in doua.

Litosfera pamantului (formata din crusta si partea superioara a mantalei) este impartita in mai multe placi tectonice. Aceste placi nu sunt statice, ci se deplaseaza la viteze variabile, „alunecand“ pe o astenosfera vascoasa.

Exact ce mecanism sau mecanisme se afla in spatele miscarii lor este inca dezbatut, dar se presupune ca acestea includ curentii de convectie in astenosfera si fortele generate la granitele dintre placi.

Aceste forte nu deplaseaza pur si simplu placile, pot cauza ruperea placilor, formand o ruptura si, eventual, conducand la crearea unor noi limite ale placilor. Sistemul Rift din Africa de Est este un exemplu in care se intampla acest lucru.

Valea Riftului din Africa de Est se intinde pe o distanta de peste 3.000 de kilometri de la Golful Aden, in nord, spre Zimbabwe, in sud, impartind placa africana in doua parti inegale: placile Somali si Nubiana.

Activitatea de-a lungul ramificatiei estice din valea riftului, care se intinde de-a lungul Etiopiei, Kenyei si Tanzaniei, a devenit evident atunci cand o crapatura mare a aparut brusc in sud-vestul Kenyei.

De ce apar rifturile?
Valea riftului din Africa de Est Sursa: CNN

Atunci cand litosfera este supusa unei forte de extensie orizontale, ea se va intinde, devenind mai subtire. In cele din urma, ea se va rupe, ceea ce va conduce la formarea riftului.

Acest proces este insotit de manifestari la suprafata de-a lungul vaii riftului sub forma de vulcanism si activitati seismice.

Rifturile reprezinta stadiul initial al unei dezbinari continentale si, daca reusesc, pot conduce la formarea unui nou bazin oceanic.

Un exemplu de loc pe Pamant, unde s-a intamplat acest lucru, este oceanul sud-atlantic, care a rezultat din dezbinarea Americii de Sud si a Africii in urma cu 138 de milioane de ani – ati observat vreodata cum se potrivesc coastele lor ca niste piese ale aceluiasi puzzle?

Ruperea continentala necesita existenta unor forte de extindere suficient de mari pentru a rupe litosfera.
Riftul din Africa de Est este descris ca un tip activ de rift, in care sursa acestor presiuni se afla in circulatia mantalei subiacente.

Sub acest rift, inaltarea unui plafon mare de manta, creaza o cupola sus in litosfera, determinand-o sa slabeasca ca urmare a cresterii temperaturii, supunand-o intinderii si ruperii.

Dovezile existentei acestui plum mai cald decat cel normal au fost gasite in datele geofizice si adesea el este numit „Super-umflatura africana“ .

Acest superplum nu este doar un larg acceptat a fortelor de despartire care duc la formarea vaii riftului, dar el, de asemenea, a fost utilizat pentru explicarea topografiei anormal de inalta a platourilor din sudul si estul Africii.

Ruperea nu este usoara

Rifturile prezinta o topografie foarte distincta, caracterizata printr-o serie de depresiuni cu fisuri la granite, inconjurate de un teren mai inalt.

In sistemul din Africa de Est, o serie de vai aliniate, separate una de cealalta de fisuri mari la margini, pot fi vazute clar din spatiu.

Nu toate aceste fracturi s-au format in acelasi timp, dar a urmat o secventa, care a incepetul in regiunea Afar din nordul Etiopiei aproximativ 30.000 de ani in urma si s-a propagat la sud spre Zimbabwe cu o rata medie de 2,5-5 cm pe an.

Desi, de cele mai multe ori, despartirea este neobservabila pentru noi, formarea de noi fisuri si crapaturi sau miscari reinnoite de-a lungul rupturilor mai vechi, pe masura ce placa Nubiana si Somaleza continua sa se deplaseze, poate provoca cutremure.

Cu toate acestea, in Africa de Est cea mai mare parte a seismicitatii este raspandita pe o zona larga de-a lungul vaii riftului si are o magnitudine relativ mica.

Vulcanismul care are loc odata cu aceasta, este o alta manifestare de suprafata a procesului in curs de destramare continentala si a proximitatii astenosferei topite la suprafata.

O cronologie in actiune

Riftul din Africa de Est este unic prin faptul ca ne permite sa observam diferite etape ale rupturii de-a lungul lungimii sale.

In sud, unde ruptura este tanara, ratele de extindere sunt reduse, iar dfisurile apar pe o arie mai larga. Vulcanismul si seismicitatea sunt limitate.

Insa, in directia regiunii Afar, intreaga suprafata a vaii riftului este acoperita de roci vulcanice. Acest lucru sugereaza ca, in aceasta zona, litosfera s-a subtiat aproape pana la punctul ruperii complete.

Cand se intampla acest lucru, un ocean nou va incepe sa se formeze prin solidificarea magmei in spatiul creat de placile rupte.

In cele din urma, timp de o perioada de zeci de milioane de ani, raspandirea pe fundul marii va progresa de-a lungul intregii lungimi a riftului.

Oceanul va inunda acest spatiu si, prin urmare, continentul african va deveni mai mic si va exista o insula mare in Oceanul Indian, compus din parti ale Etiopiei si Somaliei, incluzand Cornul Africii.

Evenimentele dramatice, cum ar fi distorsiuni ale autostrazilor sau cutremurele catastrofale, ar putea da rupturii continentale o senzatie de urgenta, dar, de cele mai multe ori, este vorba despre o despartire neobservata a Africii.

Galerie Foto

crapa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009168 (s)