News Flash:

Lamaita, planta-leac impotriva Helicobacter pylor, dispepsie si crampe stomacale

4 Iulie 2017
1202 Vizualizari | 0 Comentarii
lamaita
Lamaita (Lippia citriodora, Aloysia citrodora) este o planta arbust, originara din zonele temperate sau subtropicale ale Americii de Sud, mai exact din Peru, Chile, Argentina, Paraguay. Este destul de obisnuita in regiunile pre-andine unde este cunoscuta sub mai multe denumiri: Iarba Luizei, verbina de India. A fost introdusa in sudul Spaniei in secolul al XVII-lea si s-a raspandit in Europa de Sud, Africa de Nord si Statele Unite.

Cand este cald, lamaita degaja un miros puternic, citric. Frunzele congelate degaja si ele acest miros caracteristic lamaii.
Frunzele contin flavonoide, acizi fenolici, aproximativ 0,25% ulei esential de culoare galbena si miros de lamaie. Compozitia uleiului este dominat de citrol 35% , linalol, citrorenol, citronelai, terpinolol si cariofilena. 

Compozitia chimica a uleiului esential este variabil in functie de conditiile in care s-a cultivat si a crescut lamaita, dar este intotdeauna dominata de citrol. Flavonoidele si acizii fenolici sunt antioxidanti, luptand cu radicalii liberi.

Compusii din uleiul esential sunt bacteriostatici si bactericizi, antivirali si antifungi, activi impotriva candida albicans, excelente pentru stomac, eupeptice, calmante ale sistemului nervos central.

Combate Helicobacter pylori
Un studiu japonez a aratat ca uleiurile esentiale de Cymbopogon citratus - lemongrass - si Aloysia triphylla - lamaita - sunt foarte bune in lupta impotriva Helicobacter pylori la o concentratie de 0,01% si la un ph de 4.0 - 5.0.

Cele doua uleiuri esentiale, apropiate din punct de vedere chimic, contin amandoua o cantitate mare de citrol. In plus, Helicobacter pylori, responsabil cu multe ulcere gastrice, nu capata rezistenta la aceste uleiuri esentiale, comparativ cu rezistenta la numeroase antibiotice.

Modalitati de utilizare

1. Infuzie din frunze
Este extrem de folosita in anumite tari din America de Sud, unde se gasesc usor pliculete gata pregatite pentru infuzii. Se pot folosi frunze verzi sau uscate: o lingurita-doua de frunze uscate la o cana cu apa calda. Se lasa la infuzat 1 minut. Pentru un litru de infuzie numarati 20 g de frunze uscate sau 80 g de frunze verzi.
Aceasta infuzie este recomandata pentru:
- facilitarea digestiei in caz de dispepsie cronica;
- facilitatarea aparitiei somnului: in acest caz se poate dubla sau tripla doza de frunze si indulciti cu miere;
- calmarea tulburarilor digestive cu crampe, ca o completare a unui tratament specific;
- calmarea setei si favorizarea transpiratiei in caz de febra.

2. Ulei esential
Este mai greu de gasit ulei de lamaita natural, de multe ori fiind falsificat cu citrol sintetic. Se poate folosi pe cale orala, cate 2-6 picaturi pe zi. Este folosit ca antidepresiv, calmant, usureaza digestia si tulburarile stomacale, util in cazuri de infectii gastro-intestinale.

Pe cale externa se poate folosi ca unguent cutanat - cateva picaturi amestecate cu ulei pentru masaj, pentru un efect calmant, relaxant. 

lamaita ulei esential
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1331 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008172 (s)