News Flash:

Timișoara, la un pas sa ramana fara apa calda si fara caldura

15 Decembrie 2020
651 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm timisoara

Timișorenii ar putea rămâne fără căldură și apă caldă, pentru că stocurile Colterm ajung până luni. Negocierile pentru un nou contract sunt încă în desfășurare, iar E.ON acceptă doar plata în avans sau o garanție. Reprezentanții furnizorului de gaz au confirmat pentru TION că datoriile istorice sunt uriașe și spun că întreruperea gazului ar fi o „soluție extremă”.

Prefectura Timiș a anunțat încă de sâmbătă că societatea de termoficare a Timișoarei mai are stocuri pentru a furniza căldură doar până luni, inclusiv. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Reprezentanții primăriei, ai Colterm și furnizorul de gaz E.ON negociază de ceva timp un nou contract. Până la această oră nu s-a găsit o soluție însă.

Reprezentanții E.ON Energie România spun, într-un răspuns către TION, că au fost mereu deschiși pentru negocieri și discuții.

„Ținând seama de datoriile istorice acumulate de Colterm și având în vedere și situația lichidităților societății de termoficare, E.ON Energie România și-a exprimat, în cadrul discuțiilor avute constant între părțile implicate, disponibilitatea de a continua livrarea de gaze naturale în formula propusă, cu efectuarea plații în avans sau cu constituire de garanții destinate acoperirii riscului de neîncasare a obligațiilor de plată.

Colterm a acumulat datorii semnificative faţă de E.ON Energie România de-a lungul timpului, ca urmare a neachitării contravalorii gazelor naturale consumate şi a întârzierilor repetate la plata facturilor. În prezent, valoarea totală a datoriilor scadente ale Colterm S.A. depășește 80 milioane de lei”, au transmis reprezentanții E.ON.

„Ne exprimăm încrederea că autoritățile vor identifica o soluție viabilă”

Furnizorul de gaz recunoaște că a păsuit de mai multe ori compania de termoficare a orașului, prin numeroase reeșalonări, amânări la plată sau perioade de grație suplimentare.

„Pe de altă parte, este important de reținut faptul că, în parteneriatele sale, E.ON Energie România acționează pe baza principiilor economice și de piață, iar interesul său firesc este recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea gazelor naturale livrate. Gazele naturale sunt o marfă pe care compania noastră o achiziționează din piața de profil, plătind prețul pieței și suportând toate costurile aferente, iar astfel de situații în care parteneri importanți, precum Colterm SA, nu își onorează obligațiile de plată în mod repetat, conduc la a consecințe în lanț în întreaga activitate a companiei noastre”, mai spun cei de la E.ON.

În timp ce reprezentanții Colterm și ai Primăriei Timișoara caută soluții ca timișorenii să nu rămână fără căldură și apă caldă, reprezentanții companiei de gaz spun că sunt încrezători că se va găsi o soluție viabilă pentru a nu se ajunge la o „soluție extremă”, aceea de opri robinetul de gaz.

„Ne exprimăm încrederea că societatea Colterm şi autoritățile municipiului Timişoara vor identifica o soluţie viabilă care să susțină costurile furnizării pe toată perioada sezonului rece, astfel încât să putem continua furnizarea gazelor naturale către societatea de termoficare. Întreruperea furnizării gazelor naturale, ca soluție extremă, ar avea consecințe care s-ar răsfrânge în mod nedrept asupra locuitorilor municipiului Timișoara, din motive neimputabile companiei noastre”, mai transmite E.ON Energie România.

Reprezentanții primăriei și ai Colterm susțin că negocierile cu E.ON nu s-au încheiat. Din experiența de până acum, este foarte probabil ca noul contract să fie încheiat pe o perioadă de câteva zile.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006791 (s)