News Flash:

Morga mobila pentru decedatii cu COVID, instalata la Timisoara

14 Decembrie 2020
290 Vizualizari | 0 Comentarii
morga mobila

Pacientii infectati cu coronavirus, decedati in Spitalul Victor Babes din Timisoara, vor fi depusi intr-o autospeciala pentru pastrare temporara si transport in regim frigorific, apartinand Departamentului pentru Situatii de Urgenta, incepand de luni.

‘Morga mobila’ a fost amplasata in curtea unitatii sanitare, accesul in zona urmand a fi restrictionat. Autospeciala a ajuns la Timisoara sambata seara, fiind transferata in urma unei solicitari transmise Directiei de Sanatate Publica si Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

“Morga spitalului nostru este de capacitate mica. Potrivit normelor in vigoare, a trebuit sa organizam fluxuri separate pentru pacientii non COVID decedati si pentru cei care au murit din cauza infectiei cu SARS-CoV 2. Practic, din cauza reorganizarii mai avem doar 4 locuri. Luna trecuta, din cauza numarul ridicat de pacienti COVID 19 decedati, am fost nevoiti sa apelam la o solutie temporara. Acum, insa, am reusit sa transferam la Timisoara unitatea mobila ce apartine DSU. Camionul frigo este destinat exclusiv depozitarii in conditii civilizate a pacientilor care au pierdut lupta cu noul coronavirus pana cand vor fi incredintati familiilor, conform procedurilor”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Autospeciala poate adaposti, in total, 52 de persoane decedate, dintre care 10 supraponderale. Instalatia de climatizare de la bord permite obtinerea unei temperaturi de pana la -40 de grade Celsius.

“Pentru a veni in sprijinul personalului medical care se afla in prima linie in lupta cu noul coronavirus si pentru a asigura conditiile necesare de lucru, Centrul Judetean pentru Coordonare si Conducere a Interventiei Timis (CJCCI Timis), la cererea Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Victor Babes” din Timisoara, a solicitat Departamentului pentru Situatii de Urgenta dislocarea unei autospeciale pentru pastrare temporara si transport in regim frigorific (morga mobila) care va deservi spitalul din Timisoara. Autospeciala va fi operationalizata in cel mai scurt timp de catre personalul spitalului, cu sprijin tehnic de specialitate si personal din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Banat” al judetului Timis”, spune col. ing. Lucian Vasile Mihoc, Inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat al judetului Timis.

In cursul zilei de duminica va fi stabilita o procedura clara prin care sa se realizeze identificarea pacientilor decedati de catre apartinatori, in conditii civilizate si de respect fata de memoria celor care s-au stins.
Accesul in zona in care este amplasata autospeciala pentru pastrare temporara in regim frigorific este permis doar rudelor pacientilor decedati si firmelor de pompe funebre.

Va reamintim, mai multe saptamani, la Timisoara, un camion frigorific impropriu amplasat la Stadionul CFR adapostea persoanele decedate infectate cu SARS CoV 2 pana la preluarea de catre familii, intrucat morga spitalului era depasita.  Situatia a nascut vii reactii in sanul opiniei publice.

 

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1372 (s) | 33 queries | Mysql time :0.049988 (s)