News Flash:

Romania, aproape de ultimul pas in eliminarea vizelor pentru SUA

11 Octombrie 2017
936 Vizualizari | 0 Comentarii
viza
Romania ar putea primi in curand vizita reprezentantilor din departamentul american Homeland Security, care vor veni sa verifice modul in care se face controlul la frontiere, securitatea aeroporturilor, dar si comunicarea dintre serviciile speciale. Aceasta actiune ar putea fi ultima in drumul autoritatilor romane de a obtine ridicarea vizelor pentru romanii care vor sa mearga in America, a anuntat ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior.
„Acest lucru nu este, dupa parerea mea, fair din partea partenerului american si nu ma feresc s-o spun. Eu le-o spun si in discutii, pentru ca, intr-adevar, participam in Afganistan, suntem a patra forta, am realizat atatea lucruri in planul securizarii frontierelor", a declarat George Maior, intr-un interviu pentru TVR. „Avem un schimb de informatii si operatiuni comune cu serviciile americane foarte eficiente, care au dus la salvarea inclusiv de vieti omenesti. Toate aceste eforturi, care sunt si eforturile noastre, mai ales ca noi suntem, stiti foarte bine, extrem de deschisi si la nivelul opiniei publice pentru America si pentru cetatenii americani care nu au nevoie de vize sa calatoreasca in Romania, acest lucru ar trebui facut si pentru romani. Eu in fiecare zi aproape ridic aceasta chestiune - fie in discutii la Congres, fie la Homeland Security", a explicat acesta. 
Ambasadorul roman la Washington a explicat ca o vizita a Homeland Security ar putea fi chiar si in beneficiul americanilor, care trebuie sa inteleaga ca, in acest context, mutarea ar putea fi chiar un plus pentru siguranta SUA, din moment ce Romania nu s-a confruntat cu terorismul pe teritoriul propriu.
„De exemplu, ideea este de a convinge Homeland Security, acest departament de securitate interna foarte puternic din Statele Unite de a veni in Romania cu o evaluare, cu o vizita de evaluare, pe felul exemplar in care noi ne indeplinim responsabilitatile de securitate. Lucru care ar fi si in beneficiul Americii - sa inteleaga ca ridicarea vizelor este un plus pentru securitatea Americii chiar in acest context. Pentru romani, vorbesc. Nu ati vazut la noi fenomen terorist pe teritoriul national. Credeti ca acest lucru s-a realizat doar pentru ca nu suntem tinta? Nu. Va spun eu, pentru ca lucreaza niste oameni in anonimat pentru apararea teritoriului din acest punct de vedere si-o fac foarte bine. Deci premisele pentru America ar fi sa inteleaga ca si ea va avea de castigat - si economic, si in planul securitatii pentru ridicarea vizelor", a mai spus Maior. 
In ceea ce priveste rolul Romaniei in situatia din Crimeea, un punct-cheie va fi intalnirea dintre ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, si secretarul american al Apararii, James Mattis, pe 19 septembrie, pentru ca tara noastra isi doreste sa adanceasca orice fel de cooperare pe zona de Aparare cu SUA. 
„Sa nu uitam, Crimeea este la mai putin de 300 de km de granitele noastre. In Crimeea are loc un proces foarte semnificativ, serios, de militarizare. Noi trebuie, la randul nostru, sa raspundem inteligent pentru a arata ca Romania, desi doreste dialog, trebuie sa opereze in echilibrarea acestei situatii la Marea Neagra, inclusiv din postura aceasta a apararii. Si cred ca acesta este mesajul strategic cu care va veni ministrul Apararii - intarirea pe toate planurile a cooperarii militare cu principalul nostru aliat in domeniul securitatii - Statele Unite", a mai spus acesta.  sursa: Gandul.info
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007695 (s)