News Flash:

Bodog, noi acuzatii de plagiat. Consiliul Universitatii de Vest din Timisoara s-a autosesizat

10 Octombrie 2017
887 Vizualizari | 0 Comentarii
uvt2
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, este acuzat ca ar fi plagiat doua treimi din teza sa de doctorat in Stiinte Economice, intitulata „Managementul si marketingul unitatilor sanitare”, ministerul mentionand ca acesta a respectat standardele de calitate.
UPDATE 15:40 Universitatea de Vest din Timisoara va intruni Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat pentru a lua in discutie problema tezei de doctorat a ministrului Sanatatii, Florian Bodog, care este acuzat de plagiat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtatorul de cuvant al Universitatii de Vest din Timisoara, Florin Jurca, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca in zilele urmatoare, se va intruni in sedinta Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul institutiei, pentru a analiza problema tezei de doctorat a ministrului Sanatatii, Florian Bodog.
"Ce va putem spune in momentul de fata este ca in zilele urmatoare, Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul UVT se va intruni in sedinta, va lua act de situatia prezentata in mass-media, iar apoi va putem transmite concluziile respective. Din ceea ce cunosc eu, nu a sosit nimic oficial la universitate, doar ceea ce stim din mass-media", a afirmat purtatorul de cuvant al UVT.
Intrebat daca acest caz pune o pata pe imaginea instititiei, Florin Jurca a declarat ca "UVT este consecventa valorilor sale de transparenta si de integritate academica si va parcurge toate procedurile necesare si impuse de lege pentru a clarifica aceasta situatie".
De asemenea, Florin Jurca a fost intrebat cum comenteaza faptul ca dupa cazul Kovesi, acum se vorbeste despre un alt caz de plagiat, acesta precizand ca nu isi doreste sa comenteze cele doua cazuri. „In momentul de fata, nu au legatura cele doua situatii, nu putem face legatura intre ele".
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, este acuzat ca ar fi plagiat doua treimi din teza sa de doctorat in Stiinte Economice, intitulata „Managementul si marketingul unitatilor sanitare”, pe care a sustinut-o in anul 2008 la Universitatea de Vest din Timisoara.
In urma acuzatiilor de plagiat aduse lui Florian Bodog, ministerul Sanatatii a precizat, printr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, ca „teza a fost redactata cu respectarea tuturor standardelor de calitate si de etica profesionala, iar originalitatea acesteia apartine integral autorului tezei, domnului Florian Bodog”.
„Partea generala a tezei a fost elaborata in perioada 1999-2001 la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii Oradea, sub coordonarea regretatului profesor univ. dr. Mihai Demetrescu. De asemenea, referatele care fac parte integranta din lucrare au fost sustinute in aceeasi perioada. Din 2001, Facultatea de Stiinte Economice de la Oradea a ramas fara prof. univ. dr Mihai Demetrescu, urmare a decesului acestuia; astfel teza respectiva de doctorat nu a fost finalizata; la acel moment domnul Florian Bodog si-a dat acceptul ca materialele de cercetare academica realizate de dansul sa fie folosite ca note de curs pentru studenti. Aceste note de curs nu au fost niciodata publicate anterior, ci au constituit doar suport in procesul didactic”, mai reise din comunicatul institutiei.
Ministerul Sanatatii mai precizeaza ca, odata cu inmatricularea la Universitatea de la Timisoara, Bodog a revenit asupra tezei respective de doctorat, a continuat studiile necesare si a finalizat teza de doctorat prin elaborarea partii aplicate, si anume a capitolelor de cercetare stiintifica, sub coordonarea profesorului Gheorghe Ionescu, directorul scolii doctorale.
Contactati de catre MEDIAFAX, reprezentantii ministerului Educatiei si ai Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au precizat, ca pana in acest moment, nu a fost depusa nicio sesizare la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) cu privire la teza de doctorat a lui Florian Bodog.
Reactia ministerul Sanatatii vine dupa ce Press One a publicat o ancheta in care sustine ca Florian Bodog a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat in Stiinte Economice, intitulata „Managementul si marketingul unitatilor sanitare”, sustinuta in 2008 la Universitatea de Vest din Timisoara (UVT).
„Trei carti. Doar de atat a avut nevoie Florian Bodog pentru a incropi cea mai mare parte a tezei sale de doctorat in Stiinte Economice, sustinuta in 2008 la Universitatea de Vest din Timisoara. Una dintre aceste carti este semnata de conferentiarul universitar Lucia Daina, subordonata si colega a lui Bodog atat la Facultatea de Medicina unde el a fost decan, cat si la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Oradea, pe care Bodog l-a condus ca manager. Lucia Daina este actualmente directorul medical al acestui Spital. O alta carte a fost scrisa de profesorul universitar Petru Armean, decanul Facultatii de Moase si Asistenta Medicala de la Universitatea de Medicina (UMF) "Carol Davila" din Bucuresti, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si actual consilier personal al lui Florian Bodog. Armean a fost si membru in comisia de abilitare care in 2013 i-a acordat lui Bodog dreptul de a coordona doctorate”, reiese din ancheta publicata de Press One.
Ministerul Sanatatii mentioneaza ca pasajele plagiate din cartea Luciei Daina, sunt, de fapt, fragmente scrise de Bodog, care si-a dat acceptul ca aceasta sa le foloseasca in cartea sa.
„Asa numitele suprapuneri intre teza realizata de domnul Florian Bodog si fragmente din manualele care au drept autor principal pe doamna dr. Lucia Daina, sunt in realitate o preluarea a informatiilor care, in fapt, apartin in intregime domnului Florian Bodog in calitate de autor al acestora. Domnul Florian Bodog si-a dat acceptul ca materialele sale de cercetare academica sa fie folosite ca note de curs pentru curs pentru studenti in manualul semnat de doamna Dr. Lucia Daina, ca autor principal, asa cum reiese si din percizarea domniei sale pe care o atasam acestu raspuns”, a explicat ministerul Sanatatii.
Inainte de preluarea mandatului, lui Florian Bodog i s-a retras de catre fostul ministrul al Educatiei, Mircea Dumitru, dreptul de a mai conduce doctorate tot din cauza unei teze plagiate, decizie pe care acesta a actionat-o in instanta.
„E vorba de o confuzie, doctoratul meu nu are absolut nicio problema. Eu am fost facut conducator de doctorat de catre Ministerul Educatiei. In luna mai a anului trecut o publicatie din Oradea a facut o sesizare la Ministerul Educatiei, care nu a luat nicio masura pentru ca sesizarea nu se incadra in limita legii si nici nu aveau baza legala pentru acest lucru, iar la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie, in momentul in care se faceau listele pentru noul Parlament, mi s-a retras conducerea de doctorat. Am considerat aceasta decizie a Ministerului nelegala si am atacat-o in justitie, la Curtea de Apel Oradea. Teza mea de doctorat a fost depusa in trei exemplare la momentul sustinerii. Se gaseste la Biblioteca Nationala, nu stiu de ce, dar practic in Biblioteca Universitatii din Oradea nu se mai gasesc tezele din 2001 incoace, decat foarte putine. (...) Teza mea de doctorat nu a fost niciodata contestata de nimeni, nu am fost niciodata acuzat de plagiat”, le-a spus jurnalistilor, Florian Bodog, la preluarea mandatului de ministrul al Sanatatii. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005694 (s)