News Flash:

Colegiul Medicilor: „Greseala, inerenta in spitale. Trebuie sa recunoastem cand gresim“

17 Noiembrie 2022
187 Vizualizari | 0 Comentarii
Colegiul Medicilor


In Romania exista o teama de a raporta greselile medicale, deoarece nu se pastreaza confidentialitatea, desi exista legi care garanteaza acest lucru. De asemenea, medicii se tem sa fie culpabilizati.


Conducerea Colegiului Medicilor din Romania si-a propus sa aduca in dezbatere publica in perioada urmatoare o serie de teme importante, atat pentru medici, cat si pentru pacienti. Prima dintre teme se refera la abordarea fata de greselile medicale in sistemul medical romanesc si la problematica malpraxisului.

In intalnirea pe aceasta tema din Aula Universitatii de Medicina, de miercuri, 16 noiembrie, Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a tinut sa precizeze ca in practica medicala greseala este inerenta, iar raportarea greselilor si invatarea din acestea este adevaratul deziderat.

„In Romania avem o cultura care este mai curand spre a pedepsi. Spre a cauta persoana vinovata si a o pedepsi disciplinar. Asta nu rezolva cauza, pentru ca greseala se va repeta. Sa zicem ca medicul care a gresit este pedepsit, este poate chiar concediat, dar data viitoare vine altul care repeta aceeasi greseala. Pe noi ne intereseaza ca corpul medical sa invete din greseli, sa creem o cultura organizatinala non-punitiva. Adica sa ne bazam pe recunoasterea greselii, asa putem sa imbunatatim. Nu va fi un sistem perfect. Noi nu avem nevoie de oameni perfecti, care nu gresesc. Avem nevoie de oameni care recunosc cand gresesc. Si din greselile fatale trebuie sa invatam. Dar si pacientul trebuie sa fie corect despagubit, compensat financiar, in cazul unui malpraxis. Ca in orice sistem, unde exista oameni, exista si greseala. Important este ca noi sa invatam din greseli”, a declarat Daniel Coriu.

Rezultatul esecului unui sistem
Cele mai multe greseli medicale raportate in Romania sunt in obstetrica si ginecologie, de asemenea in chirurgie si in specialitati unde exista si un risc crescut.

„Acesti medici, cand simt ca este un pericol, un risc litigios, nu mai intervin. Asta este ceea ce se numeste medicina defensiva. A merge spre responsabilizare prin acuzarea unei persoane nu duce la nimic bun, pentru ca de obicei problemele sunt in sistem”, a adaugat Daniel Coriu.

Peste 90% din erorile mediale nu sunt rezultatul greselii unui singur individ, ci rezultatul esecului unui sistem. Un sistem medical precar, echiparea necorespunzatoare a unitatilor sanitare, cu personal medical suprasolicitat si obosit. In Romania exista un sistem de raportare online a greselilor medicale, insa 40% din spitale nu au raportat niciodata vreo greseala, ceea ce este imposibil.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005384 (s)