News Flash:

Romania face primul exercitiu de Blackout | Ghid de supravietuire pentru trei zile fara curent si gaze

16 Noiembrie 2022
219 Vizualizari | 0 Comentarii
Blackout


In perioada 18-21 noiembrie Romania face primul exercitiu de Blackout. Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a explicat ce trebuie sa facem daca ramanem fara curent si gaze timp de 72 de ore.


Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a explicat ce presupune primul exercitiu de blackout in Romania si ce sa faci daca ramai fara curent electric si fara gaze timp de 72 de ore.

Primul exercitiu de blackout in Romania se va desfasura la Medias in perioada 18-21 noiembrie, in urma caruia se va emite un ghid de supravietuire. Iata ce puncte s-au luat in vedere. 

1. Solutii Blackout Romania: Cum faci caldura in momentul in care nu mai ai nicio sursa de incalzire?

"Da, acum vorbim despre o pana de curent majora. Asta inseamna ca intr-adevar, trebuie sa existe un numar mare de ore in care oamenii nu au curent si nu au alte alternative. Adica vorba aceea, nu pot sa se urce masina, sa plece la tara unde au lemne si petrol la lampa. In acel moment sunt o serie de masuri care se pot lua. Aceste masuri pleaca de la a putea sa-ti faci o anumita temperatura in interiorul imobilului.

Aceasta temperatura, in primul si in primul rand poti sa o reconstruiesti tinand seama de evitarea pierderilor de energie din apartament sau din casa, printr-o localizare intr-un spatiu al casei care presupune in primul si in primul rand cat mai multe zone tampon cu aer care sa izoleze fata de exterior, care presupune construirea unui mic adapost, gen cort, sa spunem, niste paturi care se pun peste o masa, care poate sa fie captusita din diverse materiale care sa permita mentinerea temperaturii si care, foarte important, trebuie sa se gaseasca intr-o zona a casei care sa-ti permita accesul usor catre bucatarie, catre zona de alimentatie si catre bani.

2. Solutii Blackout Romania: Ce faci pentru a-ti creste temperatura corporala?

Aici exista o serie de, hai sa spunem, experimente care s-au facut sau le-am facut si care merg de la consuma o cantitate importanta de apa, care merg de la o alimentatie care sa fie constanta si sa fie bogata in anumite substante care permit corpului sa-si ia elementele nutritive si sa-si mentina aceasta temperatura, care pleaca de la un anumit mod de imbracare, atat in ceea ce priveste imbracarea corporala, cat si obligatoriu, o anumita acoperire a anumitor parti care presupun ca o pierdere mare a cantitatii de energie dinspre corp catre exterior, cum ar fi extremitatile, mainile, picioare, cum ar fi capul, cum ar fi gatul si care ar trebui sa fie protejate in mod principal.

3. Solutii Blackout Romania: Cum faci lumina in casa?

Pentru asta e nevoie ca in permanenta sa avem la indemana pentru situatii neprevazute, sa spunem, in special baterii si lanterne, dar si alte sisteme, cum ar fi lampase, lumanari.

Bateriile si lanternele sunt ideale, deoarece celelalte elemente pot sa duca la anumite accidente care pot sa apara la un moment dat in interiorul imobilului si care nu sunt de dorit.

In acelasi timp, un element foarte important este ca trei zile n-o sa poti sa traiesti in intuneric.

Asta presupune ca in zona in care, sa spunem, te-ai izolat din punct de vedere termic pe timpul zilei, sa faci lumina, astfel incat sa poti sa te bucuri de razele duminica naturale.

4. Solutii Blackout Romania: Cum depozitezi si prepari alimentele?

E un element foarte important. In general, hrana calda este un element absolut necesar, dar neavand surse, trebuie sa te gandesti fie sa ai la indemana, fie sa-ti construiesti dintr-o cutie, de exemplu, de metal, o lampa cu spirt pe care s-o folosesti pentru a-ti incalzi alimente de tip conserve, pentru a-ti face un ceai, pentru a-ti face o supa, sa spunem, la plic.

Adica diverse alimente care se pot conserva si care pot sa fie usor preparat si la temperaturi nu foarte ridicate

5. Solutii Blackout Romania: Interactiunea sociala

Trebuie sa ne aducem aminte ca intr-un bloc stau mai multi oameni, stau mai multe familii, ca pe strada sunt mai multi oameni. Asta inseamna ca exista posibilitatea ca la un moment dat timp, in timpul celor 3 zile sa nu folosim neaparat telefonul sau alte elemente, ci pur si simplu sa interactionam, sa ne deplasam pana la vecini, mai ales daca sunt poate mai in varsta sau au anumite probleme de sanatate. Cu ocazia asta constatam si care este starea lor, sa discutam, sa povestim.

Foarte important sa existe o interactiune in interiorul familiei, sa se desfasoare anumite jocuri, sa existe o anumita comunicare, pentru ca pana la urma avem nevoie de aceasta interactiune, mai ales in aceste momente.

De ce se face acest exercitiu de blackout in Romania?

Nu, nu exista informatii si nici nu cred ca va exista in iarna aceasta  vreun pericol pentru astfel de situatie, dar in acelasi timp poate sa existe oricand niste situatii la nivelul unui cartier sau unui sat.

O furtuna puternica sau un vant puternic care poate sa te lase fara un stalp. Nu inseamna neaparat ca trebuie sa fie in toata tara, dar exista astfel de situatii si e bine ca oamenii sa cunoasca un minim de informatii si sa fie pregatiti pentru orice situatie", a explicat  Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, in emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

 - Cine participa la acest exercitiu de blackout in Romania?

Este un exercitiu pe care il adresam in special tinerilor, studentilor si celor, sa spunem, mai tineri, tocmai pentru a-i pregati pentru ceea ce inseamna viata pe care o au inainte.

Primul exercitiu de blackout in Romania se va desfasura la Medias in perioada 18-21 noiembrie, in urma caruia se va emite un ghid de supravietuire. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006402 (s)