News Flash:

Cele mai frecvente cauze ale destramarii unui cuplu

1 Noiembrie 2016
1236 Vizualizari | 1 Comentarii
cearta
Comunicarea. Numeroase studii de specialitate au identificat lipsa comunicare ca fiind unul dintre motivele centrale pentru care cuplurile aleg sa faca terapie, in lipsa careia fiecare relatie este destinata esecului. Doctorul John Gottman de la Universitatea din Washington, expert in studiul cuplurilor, a concluzionat ca dispretul este punctul central care duce o relatie catre declin. Sfidarea, fiind opusa respectului, este adesea exprimata prin atitudini negative si critice la adresa celuilalt, care scad valoarea indivizilor. Lipsa de comunicare rezulta din astfel de atitudini, caracterizate printr-o abordare dura cu privire la partener si indulgenta cu privire la problema relatiei.
Narcisismul. Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo din Minessota, USA, au identificat tulburarea de personalitate narcisica in randul problemelor legate de lipsa de intimitate in relatia de cuplu. Semnele de narcisism pot include complexul de superioritate, impunerea unei anumite imaginii a sinelui, vanitatea, manipularea, lipsa de responsabilitate si egoismul extrem, ca fiind indici ai manifestarii narcisismului, corelat adesea cu inclinatia catre lipsa de fidelitate ce duce la esecul unei relatii.
Indepartarea. Aceasta are loc atunci cand partenerii evolueaza separat, ca indivizi, si se instaleaza datorita lipsei de angajament al unuia fata de celalalt, a lipsei de compatibilitate si viziunilor diferite cu privire la viitorul relatiei. Cel mai adesea obligatiile si responsabilitatile vietii de familie (precum cele ce tin de profesie, dar mai ales cele angajate in cresterea copiilor) duc la deconectarea partenerilor de cuplu, care ajung sa se simta ca niste straini in momentul in care cei mici cresc si se separa de parinti.

Increderea. Lipsa de incredere in partener este unul dintre cele mai daunatoare aspecte ale unei relatii, care conduce treptat relatia la esec. Fara incredere relatia de cuplu nu poate dobandi una dintre cele mai importante legaturi: siguranta si protectia. Probleme de incredere includ diversi factori, precum gelozia, posesivitatea, rigiditate excesiva, infidelitatea emotionala si fizica, lipsa sprijinului emotional, problemele financiare, lipsa sustinerii si incurajarii reciproce. Pentru aceia care au astfel de probleme psihologii recomanda analizarea fondului declansarii acestora pentru a determina daca este vorba despre o problema reala, ori de emotii subiective nejustificate.
Asteptarile. Diferentele ce apar la nivelul asteptarilor in ceea ce priveste viitorul relatiei constituie un alt aspect, deosebit de important pentru directia pe care o ia relatia: reusita sau declin. Elementele care constituie obiectul atractiei de la inceputul unei relatii sunt: atractia fizica, pasiunea sexuala, interesele comune, asemanarile de personalitate. Treptat aceste aspecte devin mai putin centrale si apar, in schimb, cerintele ce descriu interesele vietii de zi cu zi, care pot fi semnificativ diferite pentru partenerii de cuplu. Problemele apar din momentul in care fiecare dintre acestia incep sa gandeasca perspectivele de viitor in termeni singulari: "ce imi doresc" in loc de "ce ne dorim." 

comunicarea narcisismul indepartarea increderea asteptarile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006467 (s)