Pare ca nimic nu mai e de facut! De fiecare data cand taiati
ceapa,
lacrimile va curg pe obraji! Dar stiti de ce se intampla asta? Potrivit Scolii Politehnice Federale din Lausanne (EPFL), Elvetia, acest lucru se datoreaza
propenil-citeinei-sulfoxide, noteaza medisite.fr.
Aceasta
molecula se formeaza in acumularea de
sulf pe care ceapa il absoarbe din sol. Dupa ce taiati ceapa, celebra molecula se amesteca cu enzimele din ceapa numite "
allinaases". O reactie chimica are loc atunci si creeaza o imitatie a acidului sulfenic care devine gaz, scrie
sanatate.bzi.ro.
Acest gaz se raspandeste si "aterizeaza" direct in ochii nostri. Cand atinge buzunarul lacrimal, devine acid sulfuric. Dintr-o data, ochii nostri devin rosii si lacrimeaza. Pentru a evita plansul, specialistii recomanda sa taiati ceapa sub un jet de apa.
Comentarii (0)