News Flash:

Spectacole de exceptie in noua stagiune la Teatrul Maghiar din Timisoara

8 Septembrie 2014
645 Vizualizari | 0 Comentarii
Teatrul Maghiar din Timisoara
Regizori celebri precum Silviu Purcarete, Radu Afrim sau Kokan Mladenović, cinci premiere ce promit publicului timisorean reactii puternice, intre care un musical scris special pentru Timisoara de poloneza Katarzyna Raduszyńska, sase noi actori angajati si un cart Kult: sunt cateva dintre coordonatele stagiunii 2014/2015 anuntate de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara.
Echipa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara a avut parte de o vara activa. In cursul lunii august, actorii au participat, timp de o saptamana, la traditionalul workshop de miscare, tinut in acest an de o discipola a marelui regizor polonez Jerzy Grotowski, Katharina Seyferth. Au urmat, la finele lunii, Zilele Sportive, care i-au antrenat pe actorii Teatrului in competitii de ping-pong, atletism sau fotbal.
Reincarcat cu energii proaspete, odata cu inceputul lunii septembrie, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a dat oficial startul stagiunii 2014/2015. La debutul noii stagiuni, trupa Teatrului Maghiar s-a imbogatit cu patru absolventi ai facultatilor de teatru din Cluj-Napoca si Targu-Mures: Simó Emese, Puzsa Patrícia, Csata Zsolt si Molnár Bence, precum si cu doi tineri artisti papusari: Nagy Dóra si Szilasi Eszter.
In noua stagiune, scena Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” va gazdui spectacole regizate de nume cu greutate ale dramaturgiei din Europa Centrala si de Est. „Vom incepe cu un spectacol pus in scena de regizorul Silviu Purcarete, cu scenografia lui Dragos Buhagiar. Este vorba despre o coproductie cu Teatrul German, unde vom imparti in mod egal totul, atat financiar cat si artistic. Nu am cunostinte sa fi existat ceva similar in istoria celor doua teatre”, sustine Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar.
Katarzyna Raduszyńska, din Polonia, va semna urmatorul spectacol, in dubla calitate de regizor si scenarist. Spectacolul va avea un subiect specific est-european, cu personaje alegorice, iar muzica va fi compusa de Cári Tibor. Numele regizorului sarb Kokan Mladenović este deja cunoscut iubitorilor de teatru din Timisoara si din regiune, unde a montat spectacole remarcabile, cu un mesaj puternic, curajos si de multe ori incomod la adresa puterii. El va pune in scena un text clasic, in cheia specifica ”marca Kokan Mladenović”, scrie tion.ro.
Un alt proiect incitant va cuprinde artisti din patru tari (Romania, Ungaria, Bulgaria, Serbia si Slovenia), coordonati de regizorul Bojan Jablanovec, directorul teatrului Via Negativa din Ljubljana. Ultima premiera a stagiunii se va concretiza sub bagheta regizorala a lui Radu Afrim, cu decorurile si costumele Iulianei Vilsan. „Radu Afrim ne surprinde de fiecare data cu ceva inedit in spectacolele sale. Oriunde monteaza, gaseste un limbaj comun cu actorii, din care rezulta acel inefabil pentru care venim la teatru”, sustine Balázs Attila. De asemenea, Teatrul Maghiar pregateste surprize frumoase si pentru cei mici, adica doua noi spectacole de teatru de papusi, proiecte ale regizorilor Csilla Bereczki si Ioan Brancu.
O alta noutate a stagiunii 2014/2015 o constituie abonamentul KULT Card, care, sub sloganul “Pune-ti amprenta pe kultura orasului!”, asigura intrarea la toate cele cinci premiere ale stagiunii si reduceri de 50% la toate celelalte spectacole. Fondul rezultat din vanzarea acestor abonamente se va constitui, la sfarsitul stagiunii, in premii pentru cel mai bun actor si cea mai buna actrita, beneficiarii acestor abonamente fiind invitati sa isi voteze actorii indragiti.
„Cu energii si idei proaspete, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara va provoaca sa va bucurati, si in aceasta stagiune de teatru de cea mai buna calitate, cu un suflu tanar si provocator. Reamintim publicului nevorbitor de limba maghiara ca toate spectacolele sunt traduse in limba romana, fie simultan, fie cu supratitrare, facand astfel accesibila tuturor timisorenilor diversitatea de expresie culturala a orasului”, subliniaza managerul institutiei.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 23 queries | Mysql time :0.045602 (s)