News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: Liviu Dragnea a gresit familia

6 Noiembrie 2016
1171 Vizualizari | 0 Comentarii
rosca stanescu

O mare confuzie se face. Lui Liviu Dragnea ii este atribuita o pretinsa operatie care vizeaza materializarea solicitarii celor trei milioane de romani. Privind schimbarea Constitutiei. In sensul definirii familiei ca o uniune intre un barbat si o femeie. Ei bine, exista analisti, intre care cel mai cunoscut este Stelian Tanase, care sustin ca Liviu Dragnea incearca sa castige capital electoral promovand un referendum care ar urma sa se desfasoare chiar in ziua alegerilor parlamentare. Este total fals. Dar confuzia nu este intamplatoare. La origine, se afla tot Liviu Dragnea. Care, pur si simplu, a gresit familia. Familia politica.


Trei milioane de romani s-au pronuntat. De zece ori mai multi decat era necesar. Ei au semnat o petitie care nu poate fi, sub nicio forma, ignorata. Conform acestui document, dar si legilor care guverneaza Romania, este obligatorie initierea unui referendum. Iar Legea referendumului a fost modificata, astfel incat exista toate sansele de succes pentru cei care au initiat petitia. Niciun partid politic, mai ales acum, in preajma alegerilor, nu poate ignora faptul ca trei milioane de romani se pronunta pentru o schimbare. Iar daca aceasta este realitatea, prezentata cat se poate de simplu, sa vedem cum functioneaza, in raport cu ea, pragmatismul partidelor.


Pragmatism sau oportunism. In acest caz, este aproape tot una. Pentru ca niciun om politic si niciun partid politic nu poate ignora o oportunitate. Toretic, asta inseamna ca toti jucatorii politici, pentru a nu pierde electorat, indiferent de intentiile lor reale, trebuie, intr-un fel sau altul, sa se alinieze in spatele petitiei si sa sustina demersurile constitutionale. In mod real. Sau sa mimeze aceste gest, urmand ca, prin manevre oculte, facute in spatele cortinei, sa submineze acest proiect pana cand trece valul alegerilor. Inainte sa revenim la Liviu Dragnea, sa vedem cum au reactionat principalele partide politice la aceasta provocare.


PNL a balbait-o. Declaratiile liderilor politici liberali au fost de sustinere a petitiei, dar cu jumatate de gura. PNL nu a luat nicio decizie in sensul urgentarii procedurilor de organizare a referendumului si de modificare a Constitutiei. Si, in mod cert, nu sustine simultaneitatea alegerilor parlamentare cu referendumul. Motivul este ca, avand un electorat stabil si fiind un partid mare, PNL, pentru a-si mari procentele, este interesat, desi nu o spune, sa vina cat mai putini oameni la vot.


Utilizand aceeasi unitate de masura a oportunitatii, ALDE, prin vocea lui Calin Popescu Tariceanu, s-a manifestat cu fermitate, sustinand petitia, dar nu si organizarea referendumului in ziua alegerilor. Desi acesta ar fi interesul ALDE, intrucat simultaneitatea ar aduce, cu certitudine, mai multi cetateni la vot. Iar procentele ALDE ar putea sa creasca. Pe de alta parte, prea multa insistenta in aceasta directie l-ar deranja pe Liviu Dragnea si ar putea constitui, in viitor, o piedica in calea aliantei PSD-ALDE. Pentru ALDE, e, deci, mai aproape camasa.


Dintre celelalte partide mici, unele autoproclamandu-se nationaliste, doar Alianta Noastra Romania este ferma si consecventa de la inceput. Promoveaza ideea organizarii de indata a referendumului si, daca se poate, chiar simultan cu alegerile parlamentare. Pentru ca oamenii sa nu fie chemati de doua ori la urne. Si pentru a economisi resurse.


In cazul PSD, situatia este extrem de incurcata. In primul rand, PSD este cel mai oporunist dintre partidele politice. Si nu intr-un sens neaparat peiorativ. PSD a demonstrat de-a lungul timpului ca are intelepciunea de a-si manifesta o maxima receptivitate fata de solicitarile populatiei, chiar daca, uneori, aceasta receptivitate este falsa si doar jucata in cadrul spectacolului de teatru politic. Pe de o parte, deci, tendinta spontana, caruia i-au cazut victima social-democratii, pana la un punct inclusiv Liviu Dragnea, este de a semnaliza public ca trebuie organizat referendumul pentru definirea constitutionala a familiei chiar in ziua alegerilor parlamentare. Motiv pentru care doi senatori PSD s-au si grabit sa initieze un proiect de lege menit sa faciliteze aceasta operatiune. In realitate insa, sunt doua motive care il impiedica pe Liviu Dragnea, in calitatea sa de presedinte PSD, sa duca referendumul pana la capat. Primul motiv este ca PSD este dezavantajat daca se prezinta mai multi romani la urne. Sansa sa de a obtine, impreuna cu ALDE, peste 51%, in loc sa creasca, scade.


Al doilea motiv, insa, tine de familie. Din aceasta perspectiva a referendumului, primul impuls al social-democratilor si prima reactie a lui Liviu Dragnea arata ca, luat de val, PSD, cu Dragnea in frunte, s-a ratacit. A gresit familia. PSD face parte din Internationala Socialista. In chestiunea atat de sensibila a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, spre deosebire de conservatorii europeni, socialistii sunt mai nuantati. Prin urmare, ei nu se declara niciodata categoric impotriva acestui proiect, care, in cateva state europene, a si fost legiferat. Socialistilor europeni le pasa mai putin de familia traditionala si si mai putin de pozitia adoptata de Biserica. Cu atat mai mult cu cat ortodoxia, care sustine cu mai multa fermitate familia traditionala, nici macar nu intra in calculele lor.


Asa se face ca Internationala Socialista i-a dat peste degete lui Liviu Dragnea chemandu-l la ordine. Iar Liviu Dragnea, la randul lui, a dat-o la intors. Si i-a lovit peste degete pe initiatorii proiectului legislativ din Senat. In consecinta, analistii care isi mai imagineaza vreun scenariu in care PSD sustine cu adevarat ferm familia traditionala, mergand cu fermitatea atat de departe, incat, in conformitate cu solicitarea celor trei milioane de romani, urmeaza sa fie modificata Constitutia, se inseala amarnic.


liviu dragnea schimbarea constitutiei stelian tanase provocare alde
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006113 (s)