News Flash:

Sorin Rosca Stanescu: O tacere ticaloasa

4 Noiembrie 2016
1845 Vizualizari | 1 Comentarii
rosca stanescu2

Trei milioane de romani, adica de zece ori mai mult decat era necesar, au semnat pentru revizuirea Constitutiei. In sensul de a se face precizarea ca familia se intemeiaza pe o uniune intre un barbat si o femeie. Legile acestui stat si in primul rand Constitutia, ca sa nu mai vorbesc despre morala, impuneau un raspuns imediat din partea autoritatilor statului. Presedintele Romaniei si prim-ministrul ar fi trebuit sa se pronunte de indata, sa remarce importanta acestei initiative cetatenesti fara precedent si sa faca precizari privind initierea procedurilor de modificare a legii fundamentale. Acest lucru nu s-a intamplat. In schimb, aflam ca doi senatorii PSD, Ovidiu Dontu si Titus Corlatean, au initiat o procedura pentru revizuirea Constitutiei. In continuare, insa, autoritatile tac.


Pentru cine nu stie sau nu stie prea bine sau a uitat, fac precizarea ca democratia inseamna ca poporul este suveran. Ceea ce hotarasc cetatenii este, asadar, litera de lege. Pentru revizuirea Constitutiei ar fi fost suficient ca 300.000 de cetateni sa semneze o solicitare, dupa care, de indata, procedurile ar fi trebuit indeplinite. Adica o lege data in Parlament privind respectiva revizuirea, aprobarea Parlamentului, promulgarea actului normativ, publicarea acestuia in Monitorul Oficial si organizarea, in termen de 30 de zile, in duminica respectiva, a referendumului. Un referendum in cadrul caruia cetatenii Romaniei se pronunta definitiv.


Asa ar fi trebuit sa se intample si in cazul referendumului solicitat nu de 300.000 de cetateni, ci de 3.000.000. Cu atat mai mult cu cat suntem intr-un important an electoral, toate autoritatile statului ar fi  trebuit sa dea dovada de celeritate in a le raspunde prompt solicitantilor. Nu s-a intamplat asa. Dimpotriva. In mod straniu, presedintele Romaniei, referindu-se la solicitarea cetatenilor care i-au dat puterea pe care o are, a vorbit despre toleranta si despre pericolul dictaturii majoritatii asupra minoritatii. Dupa care, pe buna dreptate, a intervenit Patriarhia, iar presedintele Klaus Iohannis a revenit cu o declaratie in care a facut cuvenitul pas inapoi.


Dar, cu un pas inainte si cu un pas inapoi, solicitantii tot nu au primit un raspuns. Care ar fi fost raspunsul corect? Raspunsul corect ar fi fost ca, imediat dupa strangerea celor trei milioane de semnaturi, sa se constate ca sunt intrunite conditiile organizarii unui referendum pe tema definirii familiei, iar cei responsabili sa demareze, de indata, procedurile pentru aplicarea legii. Un singur partid, care nu este parlamentar, Alianta Noastra Romania, a redactat in acest sens un comunicat, solicitand, in respect fata de cetatenii semnatari, organizarea, de indata, a referendumului. Nu a existat, in continuare, niciun raspuns.


Iar acum, iata, aflam ca, in fine, doi parlamentari PSD, spre cinstea lor, initiaza, in Senatul Romaniei, respectiva procedura. Sa ne intelegem bine, unde-i lege, nu-i tocmeala. Stiu asta, sper, la fel de bine si presedintele Romaniei Klaus Iohannis si prim-ministrul Dacian Ciolos si conducatorii partidelor politice parlamentare. De ce, pana acum, nu a miscat nimeni un deget, cu exceptia celor doi senatori PSD, pentru mine cel putin, ramane un mare mister. In continuare, insa, ar trebui, fara a ne mai uita, cu manie, in urma, sa devenim pragmatici.


Referendumul trebuie organizat. Prin urmare, indiferent de initiatori, este obligatoriu sa avem, in prealabil, o decizie a Parlamentului, luata in temeiul celor trei milioane de semnaturi. Parlamentul are obligatia morala, dar si constitutionala de a indeplini, de indata, aceasta procedura. Presedintele, la randul sau, are obligatia de a promulga legea. Intrucat, la data de 11 decembrie, urmeaza sa aiba loc alegeri, trebuie procedat in asa fel, incat referendumul sa fie fixat la aceeasi data. Din respect fata de cetateni. Pentru a nu-i plimba la urne de doua ori. Si pentru a nu intra mai adanc in iarna, cand vremea se strica. Si din respect fata de banul public.


In aceste conditii, facand numaratoarea inversa, rezulta ca, cu 30 de zile inaintea datei de 11 decembrie, respectiv pe 11 noiembrie, legea privind organizarea referendumului trebuie publicata in Monitorul Oficial.


Daca se va intampla asa, vom concluziona ca avem o clasa politica responsabila si respectuoasa fata de cetatenii pe care ii reprezinta. Daca nu vor fi urmati intocmai acesti pasi, “pas cu pas”, cum ar spune presedintele Klaus Iohannis, atunci va trebui sa tragem concluzia contrara.


Care este, in definitiv, interesul national in aceasta chestiune? Interesul national este ca, la un referendum, fara a pune presiune pe cetateni, sa vina cat mai  multi dintre acestia pentru a se pronunta, astfel incat decizia lor intr-o chestiune atat de importanta cum este revizuirea Constitutiei sa dobandeasca suficienta greutate. Dar, in decembrie, au loc si alegeri parlamentare. Care este interesul din aceeasi perspectiva a decizie cetatenesti? Interesul este, la alegerile pentru viitorul Parlament, sa participe un numar cat mai mare de romani, pentru ca cei alesi sa aiba cat mai multa legitimitate. Se bat cap in cap cele doua interese? Dimpotriva. Daca referendumul este organizat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, atunci, la ambele scrutinuri, sansa de a avea mai muti participanti creste. Pentru ca e la mintea cocosului ca vor fi persoane extrem de interesate sa se pronunte la referendum, dar nehotarate in privinta participarii lor la scrutinul electoral. Si invers. Toate aceste persoane, odata deplasate la sediul sectiilor de votare, vor fi tentate sa se pronunte si intr-un caz si in celalalt. Deci, numarul participantilor creste.


Tare mi-e teama ca, si din aceasta perspectiva, vom vedea si vom asista neputinciosi la manevre murdare ale unor politicieni. Sa fim, totusi, cu ochii pe ei.


revizuirea constitutiei familia morala psd patriarhia iohannis ciolos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1355 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008804 (s)