News Flash:

Primele blocuri reabilitate termic in Timisoara cu bani europeni

29 Iulie 2014
764 Vizualizari | 0 Comentarii
Municipalitatea timisoreana a semnat, luni, cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Vest primul contract ce vizeaza reabilitarea termica a sase blocuri cu bani europeni, prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, alte peste 50 de blocuri asteptand o noua etapa de finantare.
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a spus ca dupa organizarea licitatiilor vor aparea schele la toate cele 51 de blocuri care au primit avizul sa intre in programul de reabilitare si eficientizare termica, locatari fiind familii care au un venit mai mic de 500 de euro.
'In acest moment este asigurata finantarea unui numar de sase blocuri, totalizand 242 de apartamente de pe Calea Aradului, Bd. I.C. Bratianu, Bd. Liviu Rebreanu si Calea Torontalului. Valoarea acestui prim proiect este de 5,6 milioane de lei', a precizat Nicolae Robu.
Valoarea finantarii nerambursabile este de aproape 3,2 milioane lei, iar perioada de implementare de 12 luni.
Cotele de participare la costuri sunt asigurate in proportie de 60% din fonduri unionale, 30% de asociatiile de proprietari, iar 10% de primarie in acest caz.
Robu a dat asigurari ca in curand urmeaza sa fie semnate contractele de finantare si pentru celelalte blocuri si pe masura ce se semneaza cate un contract municipalitatea va lansa licitatiile pentru executie. 
'Toate cele 51 de blocuri sunt situate pe arterele principale, blocuri cu mare expunere, de mare vizibilitate. In total, cererile noastre de finantare valoreaza aproape 10 milioane de euro', a adaugat Robu.
Peste 800 de blocuri din Timisoara, construite in anii '60-'70, vor intra in reabilitare termica, intr-un prim lot fiind inscrise cel putin 200 de blocuri, care vor beneficia, partial, de finantare europeana.
Pentru cazurile sociale care vor aparea in diverse locuri, primaria are disponibilitatea sa preia sarcina de cofinantare, primarul sperand ca in noul exercitiu bugetar european sa apara si alte programe de reabilitare pentru perioada 2014-2020.
Decizia este ca reabilitarea sa nu se mai faca pe blocuri disparate, ci sa se lucreze pe proiecte coerente, la nivel de strazi. Astfel, din fondurile europene vor fi reabilitate toate blocurile de pe bd. Take Ionescu, Rebreanu, Calea Sagului, Calea Aradului, Calea Dorobantilor si Calea Lipovei. Dupa aceasta abordare, se va continua reabilitarea si in interiorul cartierelor. 
'Consideram ca este mult mai potrivita aceasta abordare, decat una haotica, asa cum a fost pana acum. Orasul trebuie sa se dezvolte armonios si numai asa putem face', a explicat edilul. 
Municipalitatea prefera sa ajute locatarii acestor blocuri sa-si reabiliteze energetic imobilele, deoarece ar face o economie substantiala prin micsorarea cotei subventiei la gigacalorie pentru populatie.
In 2010, peste 20% dintre asociatiile de proprietari din Timisoara s-au retras din programul de reabilitare termica in care erau inscrise din noiembrie 2009, locatarii sustinand ca nu mai au bani sa suporte cheltuielile. AGERPRES

municipalitatea timisoreana timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0987 (s) | 23 queries | Mysql time :0.034539 (s)