News Flash:

Presedintele Tribunalului Timis: "Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justitia. O facem din interior"

11 Martie 2018
965 Vizualizari | 0 Comentarii
adriana stoicescu

Presedintele Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu, a postat un mesaj pe contul sau de Facebook in care vorbeste despre problemele din sistem, precum programul incarcat, lipsa de personal sau volumul de munca, precizand ca “nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justitia”.
Intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, presedintele Tribunalului Timis atrage atentia asupra problemelor “majore” cu care se confrunta angajatii instantelor de judecata, referirindu-se la programul incarcat, bugetele reduse si lipsa de personal.

“Minciuna ne sta alaturi. Tributari mentalitatii comuniste, raportam cu mandrie patriotica depasiri ale productiei la hectar, indeplinirea sarcinilor cincinalului in patru ani si jumatate. In justitie, bilantul activitatii capata dimensiuni de congres, cu instante foarte eficiente pe toate planurile, fara probleme majore, doar cu mici scapari generate, eventual, de volumul de activitate. Nici un cuvant despre programul de lucru de 12 ore al grefierilor; de sambetele si duminicile petrecute de judecatori la birou; de bugetele reduse cu vreo 15% fata de anul trecut; de sectiile in care, in ciuda schemei de opt judecatori, functioneaza doar patru. De judecatorul din penal care, daca are norocul sa fie de serviciu la arestare in ziua de sedinta, vine dimineata la 8 si pleaca a doua zi dupa-amiaza din instanta”, considera Adriana Stoicescu.

Presedintele Tribunalului Timis vorbeste si despre volumul mare de munca al judecatorilor, astfel ca nu se poate pretinde “calitate impecabila”, dar si despre legislatia “confuza”.
“Vrem capete de judecator, dar nimeni nu scoate o vorba despre legislatia confuza, greoaie, care se modifica la nesfarsit. Si da, niciun parlamentar nu raspunde pentru asta; nici nu ar putea, probabil, cat timp avem legi penale emanate de comisii juridice formate din putini juristi, dar multi ingineri, mecanici si, uneori, ciobani. Justitia eficienta nu inseamna indicatori straluciti. Pe om nu il intereseaza ca instanta in care se judeca are o rata de solutionare a dosarelor de 120%, cata vreme lui ii ofera sali de judecata cat o sufragerie, fara aer conditionat, cu banci de lemn ce nu au mai vazut de mult vopsea. Justitie eficienta inseamna avocati respectati si ascultati, nu doar auziti, ca un zgomot de fond suparator; carora li se permite accesul efectiv la dosar, pentru a asigura o aparare reala si eficienta, nu o ora pentru studierea zecilor de volume de urmarire penala, inaintea discutarii unei cereri de arestare. Justitia eficienta inseamna judecatori responsabili si responsabilizati, care intra cu 15-20 de dosare pe sedinta, nu cu 100. Nu puteti pretinde calitate impecabila si nicio o eroare de la oameni care nu vad altceva decat stive de dosare, pe care trebuie sa le solutioneze repede si bine, ca sa nu strice datele din bilant. Cu ce pret? Murim la 40 de ani, cand iesim din sala de judecata, dupa sedinte infernale, in care ne incarcam cu toate problemele oamenilor. Intereseaza pe cineva? Justitie eficienta inseamna o inspectie judiciara total independenta, puternica si respectata, ale caror decizii nu sunt aruncate in derizoriu de cei care ar trebui sa le aplice si sa le respecte”, explica presedintele Tribunalului Timis.

De asemenea, Adriana Stoicescu scrie pe contul sau de Facebook si despre “decredibilizarea justitiei”, care este facuta de “noi, din interior”, dar si despre rolul presei, precizand ca este importanta libertatea de exprimare.

“Nu e nevoie de asaltul infractorilor pentru a decredibiliza justitia. O facem noi, din interior, cand inchidem ochii la derapaje, cand ne ascundem mizeria sub pres apoi varuim. Poate daca am fi fost mai atenti la mult-hulitii ziaristi… poate daca am fi luat din timp masuri… poate daca nu am fi intors capul in alta parte… nu ajungeam aici: la aruncarea in derizoriu a actului de justitie, la anatemizarea intregului corp profesional al procurorilor decenti, muncitori si onesti pentru derapajele unor colegi de-ai lor, inca magistrati. Ne mai ramane totusi o speranta: libertatea de exprimare. A presei, a noastra, a tuturor oamenilor decenti. Ne ramane adevarul spus tare si raspicat, in al doisprezecelea ceas, de catre cei care pot si trebuie sa o faca, oamenii de buna credinta din presa si nu numai, urmat de actiunile concrete ale sistemului judiciar. Altfel, doar atotputernica terapie cu bicarbonat de sodiu ne va mai putea salva”, este de parere Adriana Stoicescu.

Totodata, presedintele Tribunalului Timis vorbeste pe reteaua de socializare si despre coruptia din Romania si considera ca “ciupeala a devenit sport national”.

“Traitori in Gradina Maicii Domnului, urmasi ai primei civilizatii extraterestre de pe Pamant, cei mai viteji, mai drepti, mai ospitalieri. Sper totusi ca, din cand in cand, ne imbolnavim de sinceritate si reusim sa ne privim in oglinda pentru a ne vedea micile si, desigur, putinele defecte. Hotia ne insoteste de mult. De la atotputernicul gestionar de aprozar din comunism pana la hotul stilat de azi, devenit corupt, ciupeala este sport national. Coruptia nu este apanajul clasei politice. Este adevarat, orice ales iti va spune ca a fost „instruit” cu privire la „taxa de prietenie” ce poate si trebuie sa fie primita la incheierea unui contract pentru cumpararea panselutelor, vitale, desigur, pentru viata comunitatii. Coruptie este si gestul care insoteste, uneori, banala consultatie: indesarea unor bancnote in buzunarul asistentei sau medicului care, altfel, nu au timp sa te vada. Tot coruptie este si promovarea unui examen conditionata de plata unei sume de bani, „modica”, nu-i asa, ca sa fie toata lumea multumita... Nu le mai vedem ca fiind fapte de coruptie; sunt normale, intr-o societate tarata, care, se pare, nu mai poate distinge binele de rau”, explica Adriana Stoicescu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005867 (s)