News Flash:

Planta minune denumita si INSULINA NATURALA care regleaza glicemia

18 Octombrie 2015
7573 Vizualizari | 0 Comentarii
glic
Ati auzit de topinambur? Este o planta al carei rizom seamana cu un cartof, are gust de gulie si virtuti de medicament. Foarte valoros in medicina naturista, topinamburul are intrebuintari diverse, de la ingredient culinar, pina la leac pentru diabet si afectiuni digestive. Este un aliment de post, foarte apreciat in gastronomie pentru diversitatea felurilor in care poate fi gatit. Principala calitate a topinamburului este ca ne tine in friu apetitul. In tarile vestice, aceasta planta-leguma este o adevarata senzatie, deoarece tot mai multe persoane care o folosesc in curele de slabire au obtinut rezultate evidente si durabile. Tuberculii de topinambur sint indicati persoanelor supraponderale, cu diabet, osteoporoza, afectiuni digestive sau boli cardiovasculare.

Asadar, puteti tine post slabind sanatos cu preparate pe baza de topinambur.

Cel mai mare depozit de inulina din natura

Helianthus tuberosus sau topinambur este o planta medicinala si un aliment gustos. I se mai spune mar-de-pamint, morcov-porcesc, nap porcesc sau para-iernatica. Are tuberculii asemanatori cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul. Ca planta, arata ca floarea-soarelui, cu care este ruda apropiata. Rizomii, partea pretioasa a plantei, sint adesea folositi in industrie sau ca furaj, dar si ca medicament, substantele active din topinambur avind rol in reglarea glicemiei, a colesterolului si a microflorei digestive.

Tuberculii de topinambur contin o cantitate de pina la 20% substanta uscata, in care se gaseste din belsug un polimer al fructozei numit inulina. Mai contin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 si C. Tulpina si frunzele au in compozitie triptofan, leucina si beta-caroten (provitamina A). Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoza. In afara de topinambur, inulina se gaseste in radacinile de cicoare, papadie si ale altor plante, dar in cantitati mai mici.

Inulina are actiune benefica de la nivelul stomacului pina la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe in singe. Leaga o mare cantitate de substante care nu sint necesare organismului, ajutind astfel la eliminarea metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor grasi, a diferitilor compusi chimici toxici. Inulina stimuleaza capacitatea de contractare a peretilor intestinali, ceea ce accelereaza curatarea organismului de toxine si reziduuri.

Leguma ideala in diabet

La magazinele naturiste gasim tablete, capsule si tinctura de topinambur, iar in hipermarket-uri, putem cumpara tuberculi. Tratamentele se administreaza in doze destul de mici, dar efectele sint surprinzator de puternice. Prima afectiune in care este indicat topinamburul este diabetul. Regleaza secretia de insulina si previne accesele de hipoglicemie, care preced boala.

Cercetarile au aratat ca administrarea de topinambur duce la o scadere a valorilor glicemiei, dar si la o stabilizare a acestora, atit la persoanele sanatoase, cit si la cele care deja sufera de diabet de tip II. Curele cu comprimate se urmeaza conform instructiunilor si dureaza o luna de zile. O cura ceva mai lunga, de trei luni, este necesara in caz de diabet de tip I, pentru reducerea progresiva a dozelor de insulina. Tratamentul are si rolul de a preveni afectiunile cardiovasculare grave, care sint principalul pericol in cazul bolii diabetice.

Topinamburul reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala, fiind de folos hipertensivilor. Totodata, scade valorile colesterolului rau. Astfel, sint diminuati mult factorii de risc ai aterosclerozei. Aceasta proprietate face ca topinamburul sa fie ideal in profilaxia infarctului si a accidentului vascular cerebral. Unul dintre efectele terapiei cu extracte de topinambur este si reducerea procentului de trigliceride din singe.

Stimuleaza imunitatea

Racelile si alte infectii pot fi tratate tot cu produse din topinambur. In paralel, se consuma iaurturi naturale. Administrarea topinamburului favorizeaza dezvoltarea in intestin a asa-numitelor bacterii prietenoase, care stimuleaza sistemul imunitar. Astfel, organismul devine mai rezistent la infectii respiratorii si de alt tip. Infectia cu Candida albicans nu rezista in fata acestei plante medicinale. Un studiu american a aratat ca principiile active din topinambur, administrate intern, sint un stimulator extraordinar al dezvoltarii lacto-bacteriilor in tubul digestiv. Aceste bacterii inhiba dezvoltarea Candida albicans si a altor ciuperci parazite. Pe de alta parte, aceeasi

 planta faciliteaza schimbarea pH-ului, de la unul acid, care favorizeaza dezvoltarea fungilor, spre unul alcalin, ostil acestor microorganisme. Pentru candidoza vaginala se aplica acelasi tratament, iar suplimentar, se fac spalaturi vaginale, de 3-5 ori pe saptamina, cu infuzie calduta de pelin. Tratamentul extern are rolul de a echilibra rapid flora locala, in timp ce cura interna cu topinambur stabilizeaza rezultatele si previne recidivele.

Actiune antitumorala si hepatoprotectoare

Topinamburul are usor efect laxativ, faciliteaza procesele digestive, permitind echilibrarea florei intestinale. Asigura necesarul zilnic de fibre, fiind benefic in special persoanelor cu probleme digestive, virstnici, diabetici, persoane obeze, cardiace. Planta lupta cu constipatia, daca se tin cure de 2-3 saptamini. Inulina din compozitia topinamburului normalizeaza flora intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal, fiind un remediu blind si totodata puternic. Are efecte exceptionale in cancerul la colon, stopind stazele, prevenind inflamatiile intestinului si chiar avind o actiune antitumorala directa. Indigestia si dispepsia se trateaza tot prin administrarea de topinambur, care sporeste usor secretia de bila si de sucuri gastrice si stimuleaza peristaltismul digestiv. Fiind bogat in calciu, rizomul acestei plante este recomandat persoanelor cu osteoporoza. Favorizeaza asimilarea acestui mineral din alte alimente, cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanac, daca este administrat inainte de fiecare masa. Topinamburul este recomandat si in perioadele de efort fizic. Prin continutul de vitamine A, B, C, iod si cupru, topinamburul contribuie la stabilizarea sistemului nervos. Mareste debitul de urina. Atunci cind e consumat crud, constituie un adjuvant excelent in tratarea acneei si a unor eczeme. Planta are si actiune hepatoprotectoare.

Magiun, sirop si suc 

Frunzele de topinambur au un efect benefic asupra organismului, fiind foarte bogate in saruri minerale (calciu, fier, cupru). Aceste elemente, impreuna cu clorofila, contribuie la imbunatatirea compozitiei singelui, la productia de leucocite si hematii, fiind astfel de folos anemicilor. Prin fierberea radacinilor se obtine un magiun foarte util in tratarea afectiunilor cailor respiratorii. O suta de grame de tuberculi se fierb intr-un litru de apa sau de lapte, timp de un sfert de ora. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se consuma patru cesti pe zi. De asemenea, este recunoscuta actiunea expectoranta a siropului de topinambur, recomandat in tratarea guturaiului, anginelor, frisoanelor. Se scobesc citiva rizomi si se umplu cu zahar. Siropul se colecteaza dupa citeva ore. Siropul se pastreaza cel mult trei-patru zile, intr-un flacon inchis ermetic. Se iau patru lingurite pe zi. Pentru „coacerea“ abceselor, furunculelor si a panaritiilor: se coace in cuptor un topinambur spalat, necuratat de coaja. Se zdrobeste pina la obtinerea unei paste si se aplica sub forma de cataplasma, fixindu-se cu un bandaj. Se schimba cataplasma de doua ori pe zi. Extractul de topinambur este recomandat mamelor cu sugari pentru a mari lactatia. Nu in ultimul rind, sucul proaspat are calitati remineralizante, diuretice si de drenor al cailor biliare. Sucul crud, obtinut cu storcatorul de legume, normalizeaza aciditatea gastrica, grabeste cicatrizarea ranilor mici, calmeaza durerile de cap, da energie, combate anemia, imbunatateste activitatea cardiaca. Se beau cite 200 ml de suc dimineata pe stomacul golui. Detalii pe frunza-verde.ro

topinambur stimuleaza imunitatea hepatoprotectoare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007409 (s)