News Flash:

Parintele Cleopa: Singurul pacat care nu se iarta!!! Uite ce trebuie sa faci

15 Noiembrie 2017
1026 Vizualizari | 0 Comentarii
preot Ilie Cleopa

Mai este iertare, parinte?
– Este iertare! Te duci si te spovedesti, faci canonul si te iarta Dumnezeu.
Nu este niciun pacat de neiertat. Numai pacatul nepocait si nemarturisit ramane in veci neiertat.
(Parintele Cleopa Ilie)


De ce pacatul impotriva Duhului Sfant nu se iarta, pe cand celelalte pacate, oricat de grave ar fi, se iarta?

Iata, lui Zaheu i s-a iertat iubirea de averi, femeii pacatoase i s-au iertat pacatele trupesti, talharului de pe cruce i s-au iertat talhariile si multor altora li s-au iertat multe alte pacate. Si atunci, de ce sa nu fie iertata si tagaduirea adevarului, necredinta, batjocorirea lui Dumnezeu Duhul? Fiindca la cei ca primii pomeniti este rusine si pocainta, pe cand la ceilalti, nu.

Ai citit in Evanghelie aceste spuse ale lui Hristos: tot pacatul si toata hula se va ierta oamenilor, dar hula impotriva Duhului Sfant nu li se va ierta oamenilor nici in lumea aceasta, nici in cealalta. Si intrebi: ce este hula impotriva Duhului Sfant? Este hula impotriva adevarului si vietii care este de la Dumnezeu Duhul Sfant. Necredinciosul, care uraste si prigoneste adevarul lui Dumnezeu, huleste impotriva Duhului. Sinucigasul, care uraste si ucide viata din sine, huleste impotriva Duhului. Fiindca Duhul este numit Duhul adevarului si Datatorul de viata, in Evanghelia dupa Ioan scrie ca Domnul Hristos l-a numit de trei ori pe Duhul Sfant Duhul Adevarului (14, 26; 15, 26; 16, 13). Deci, cine tagaduieste si batjocoreste adevarul tagaduieste si batjocoreste pe Duhul Sfant, tagaduieste si batjocoreste pe Dumnezeu, Care e duh si adevar.

„De ce nu poate fi iertat acest pacat”, intrebi, „in vreme ce orice alt pacat poate fi iertat? Iata, lui Zaheu i s-a iertat iubirea de averi, femeii pacatoase i s-au iertat pacatele trupesti, talharului de pe cruce i s-au iertat talhariile si multor altora li s-au iertat multe alte pacate. Si atunci, de ce sa nu fie iertata si tagaduirea adevarului, necredinta, batjocorirea lui Dumnezeu Duhul?” Fiindca la cei ca primii pomeniti este rusine si pocainta, pe cand la ceilalti, nu. Cei dintai, chiar daca pacatuiesc, reinnoada legatura cu Dumnezeu prin rusine si pocainta – dar la cei din urma toate legaturile cu Dumnezeu sunt rupte, si omul necredincios s-a departat nemarginit si deplin de Dumnezeu. La cei dintai este slabiciune, la cei din urma, indaratnicie. La cei dintai, sufletul calatoreste prin intuneric, insa macar doreste lumina. La cei din urma, sufletul calatoreste prin intuneric si numeste intunericul lumina. Cand omul nu are nici cea mai mica vointa sa se mantuie, Dumnezeu nu vrea sa-l mantuie cu de-a sila.

Ca o alta hula impotriva Duhului Sfant este urarea vietii proprii si rapirea vietii proprii. Duhul Sfant Se numeste Datatorul de viata, Daruitorul vietii. Cand omul primeste viata de la Datatorul de viata, insa din nestiinta obarsiei acestui dar nu este recunoscator fata de Dumnezeu, i se poate ierta. Chiar si cand cineva primeste viata de la Duhul vietii, si stie de unde a primit acest lucru de mare pret, si totusi nu e recunoscator, i se poate ierta. Dar cand cineva primeste viata de la Duhul vietii si o leapada cu dispret, aceluia nu i se poate ierta nici in lumea aceasta, nici in cealalta.
Pentru a intelege acest lucru trebuie sa intelegem mai intai ce inseamna a ierta. A ierta pe pacatos inseamna a-i reda viata deplina, a-i darui din nou viata: insa cand cineva nu doreste viata, ba o mai si uraste si o dispretuieste, Dumnezeu nu are altceva sa-i dea. De asta este sters din Cartea celor vii.

Roaga-te lui Dumnezeu sa te pazeasca pe tine si pe ai tai de aceste pacate de neiertat, care inseamna o nebuneasca razvratire a fapturii impotriva Facatorului.
Surse: Ne vorbeste Parintele Cleopa”, Sfantul Nicolae Velimirovici, Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi: scrisori misionare.


evanghelie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006318 (s)