News Flash:

Curtea Constitutionala dezbate sesizarea despre recunoasterea casatoriilor homosexuale

18 Iulie 2018
799 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1

Curtea Constitutionala a Romaniei va a relua, miercuri, dezbaterile pe marginea sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex, dupa decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Coman-Hamilton.
Sesizarea este legata de exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, la inceputul lunii iunie, ca statele membre nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al UE prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor.

Pe 29 noiembrie 2016, judecatorii CCR suspendasera dezbaterile, pentru a cere un punct de vedere de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.


Exceptia de neconstitutionalitate a fost dezbatuta prima data pe 20 iulie la Curtea Constitutionala, argumentele principale invocate de cei care au ridicat exceptia fiind recunoasterea dreptului fundamental la viata privata. Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a pledat atunci in favoarea recunoasterii casatoriei.

Adrian Coman si Clai Hamilton s-au cunoscut in 2002 la New York si au format un cuplu stabil timp de opt ani. In 2009, Adrian a plecat din New York pentru a lucra la Parlamentul European, in Bruxelles. Un an mai tarziu, cei doi au decis sa se casatoreasca in Belgia. In 2012, Adrian Coman si-a incheiat contractul la Parlamentul European si a inceput sa isi caute de lucru in Belgia si Statele Unite, luand in calcul si varianta de a veni in Romania, unde avea parinti, rude si prieteni. A mers la Consulatul Romaniei din Bruxelles pentru a transcrie certificatul de casatorie, lucru necesar pentru a cere rezinta in Romania pentru partenerul sau.

Adrian Coman, Clai Hamilton si Asociatia ACCEPT au fost audiati de Marea Camera a CJUE pentru stabilirea definitiei termenului „soti” in legislatia europeana privind libera circulatie pe teritoriul UE in data de 21 noiembrie 2017. Cazul a ajuns pe masa judecatorilor europeni dupa ce opinia lor a fost solicitata de Curtea Constitutionala a Romaniei, pentru a stabili daca articolele din Codul Civil care interzic recunoasterea casatoriilor gay incheiate in afara Romaniei sunt constitutionale.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005991 (s)