News Flash:

Cum luptam cu pofta de dulce a copiilor

30 August 2018
817 Vizualizari | 0 Comentarii
dulce

Incidenta obezitatii infantile este in crestere atat la nivel international, cat si national, principala cauza a majoritatii cazurilor de adipozitate sau de supraponderabilitate in randul copiilor de toate varstele fiind aportul caloric, afirma Luciana Gavrizi, medic specialist diabet si boli de nutritie la Institutul National de Endocrinologie "C.I. Parhon".
„Ultimele cifre spun ca obezitatea infantila in Romania atinge si 12 - 13% in randul copiilor de toate varstele, ceea ce e mult, iar gradul de supraponderabilitate poate ajunge si pana la 25%. Putem spune ca in ultimii 10 ani aproape s-a dublat", a explicat Gavrizi.

Potrivit acesteia, sunt foarte putine situatiile in care obezitatea infantila se poate justifica medical - situatii endocrinologice sau obezitati genetice, procentul fiind de 2 - 3% din cazuri.

„Restul, pana la suta la suta, reprezinta o problema de aport - aport alimentar. si aici ma refer la aportul cantitativ - hipercaloric, la un program dezorganizat al meselor, la acel obicei total nepotrivit al copiilor de a ciuguli tot timpul cate ceva. si nu ma refer la fructe, ci la o portie de cartofi prajiti sau chipsuri, sucurile din comert, extrem de tentante pentru copii pentru ca au gust delicios, dar si un aport caloric excesiv pentru necesarul varstei lor. Obezitatea in sine este considerata o boala, iar aportul caloric excesiv duce la ea", a mai spus medicul citat de Agerpres.

Ea trage un semnal de alarma si arata ca obiceiurile alimentare se educa din primii ani ai vietii. Cum se vor alimenta parintii, asa se vor alimenta si copiii, adauga medicul.

Obiceiurile alimentare se educa din primii ani ai vietii
„Copilului nu trebuie sa i se permita orice, dar nici sa i se interzica. Secretul ar fi echilibrul. Nu trebuie sa-i spunem copilului: ‘nu ai voie aia, nu ai voie aia', trebuie sa-i dam sa guste din toate. Sa dozam cantitativ tot ceea ce copilul doreste sa manance, sa bea si ceea ce-i place, bineinteles.

Pofta de dulce indica lipsa cromului in organism

Sfatul meu ar fi un orar al meselor foarte bine pus la punct. Regula cu trei mese si doua gustari ramane in picioare, indiferent de situatie. Un copil care mananca foarte mult seara, dimineata se va trezi cu o pofta scazuta de mancare, la micul dejun aproape ca va ciuguli te miri ce, iar apoi se va duce la scoala unde va avea o gustare pe care o mananca sau nu, la pranz nu putem controla ce se intampla, iar cand vine acasa, la orele 16,00 - 17,00, rupe. Deci, aportul majoritar va fi seara, intra intr-un ciclu vicios si a doua zi o luam de la capat", a mentionat Gavrizi, amintind ca exista pentru fiecare categorie de varsta o recomandare de numar de calorii, iar majoritatea cazurilor de obezitate sunt intalnite la copiii pana la 8 ani.

Luciana Gavrizi sustine ca intrarea in colectivitate a celor mici este un risc, pentru ca ei vad ce fac alti copii si incep sa copieze.

„S-a demonstrat in studii ca alaptatul reprezinta un factor de protectie pentru obezitate. In ceea ce priveste copiii intre 2 si 10 ani, aportul caloric ar fi de 100 de Kcal pe kilogram", a mai explicat Gavrizi.

In ceea ce priveste modul in care poate fi "invinsa" boala, medicul subliniaza ca, in afara de regimul alimentar, care este prima linie terapeutica, activitatea fizica este foarte importanta.

„Sedentarismul este un factor de risc al obezitatii. Activitatea fizica ar trebui desfasurata minim de trei ori pe saptamana si nu ma refer la copiii care fac sport de performanta", a precizat medicul.

Ea vorbeste si despre afectiunile endocrinologice la copii. „In general, afectiunile endocrinologice, care creeaza obezitate, apar si cu un regres in cresterea copilului. Foarte rar se intampla ca un copil dezvoltat normal ca si inaltime, ca si cauza de obezitate sa fie o afectiune endocrinologica. In general, sunt descoperite in prima parte a copilariei. De multe ori ne gandim: ‘copilul meu este obez, sigur are probleme cu glanda tiroida'. Dar, la un copil dezvoltat normal sansele sunt foarte mici. Trebuie sa vedem mai intai daca nu sunt probleme de ordin alimentar", a mai spus Gavrizi.

De unde vine pofta de dulce a copiilor?
„Odata cu ingurgitarea unei cantitati mari de glucide, pancreasul este stimulat. El secreta insulina, pentru ca primeste semnale ca in sange a crescut zaharul. Secreta insulina, normalizeaza glucoza din sange. Insa, de foarte multe ori poate depasi acest prag - scade glicemia mai mult decat in mod normal - si atunci copilului i se face pofta de ceva dulce. Dulcele acela concentrat, consumat ii creste in continuare secretia de insulina. Se produce un cerc vicios si tot timpul vrea sa manance ceva dulce. In schimb, daca in loc de o prajitura ii dam un mar, secretia de insulina nu va mai fi la fel de puternica, pentru ca marul are un indice glicemic mai scazut decat zaharul", a detaliat Luciana Gavrizi.

Medicul isi aminteste despre ultimul caz cu care s-a confruntat, un baietel de opt ani - 49 de kg si o inaltime de 110 cm.

„A avut niste probleme respiratorii care i-au limitat activitatea fizica, dar copilul ciugulea tot timpul. Tot timpul avea cate ceva, un croissant, peste o jumatate de ora o bucatica de ciocolata, o inghetata. Cred ca lua cel putin 10 gustari pe zi. I-am prescris un regim normal de viata, cu trei mese si doua gustari. I-am limitat dulciurile. Am negociat cu el o schema de ‘ciuguleli' si mese si i-am permis de trei ori pe saptamana ceva dulce, iar o data pe luna cartofi prajiti, pentru ca erau preferatii lui. Nu i-am impus un regim alimentar, i-am explicat cum sta situatia", a aratat ea.

Aceasta atrage atentia ca parintii trebuie sa fie atenti la ceea ce consuma copilul si ce reprezinta numarul de calorii consumate.

„Un copil inteligent ar spune: ok, am voie sa consum 1.500 de calorii pe zi, mananc trei ciocolate. Nu este in regula, pentru ca ciocolata nu ne atinge aportul de proteine, lipide si carbohidrati necesari organismului", a punctat dr. Luciana Gavrizi.


obezitatii infantile gavrizi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004562 (s)