News Flash:

Care este zona din Timisoara cu cel mai scazut risc in caz de cutremur

30 Noiembrie 2015
2100 Vizualizari | 1 Comentarii
timisoara5
 Sute de cladiri din Timisoara s-ar putea prabusi la un cutremur, in special cele din centrul istoric al orasului. Nordul capitalei Banatului este cel mai sigur, au concluzionat specialistii la o dezbatere organizata de Primaria Timisoara, care nici pana in ziua de astazi nu are o statistica a cladirilor cu risc seismic ridicat, desi Banatul este predispus la cutremure.
In februarie 2012, Primaria Timisoara a gazduit o dezbatere din care s-a aflat ceea ce se stia deja: nu avem un studiu actual privind cladirile cu risc seismic crescut din Timisoara, imobilele vechi din centru putand fi cel mai grav afectate in cazul unui cutremur. Au trecut mai bine de trei ani de atunci si situatia nu s-a schimbat.
„Am fost informat ca s-a facut ceva in timpul administratiei Ciuhandu, dar, din pacate, nimeni nu stia in ce stadiu s-a ajuns. Le-am cerut sa se documenteze, sa nu plecam de la zero, daca se poate. Daca nu gasim nimic… eu nu stiu cum s-a lucrat atunci, ce s-a facut atunci, o vom lua si de la zero. Dar este un subiect care trebuie tratat cu toata responsabilitatea si il vom trata ca atare. Nu am o situatie clara (n.r. asupra imobilelor cu risc seismic), am primit informatii contradictorii. Mai intai domnul secretar (n.r. Ioan Cojocaru) mi-a spus ca s-a facut ceva, dar nu stia pana la ce nivel, in timpul administratiei precedente, dansul stia ca domnul Parva (n.r. Calin Parva, sef Serviciu Administrare Imobile la acea vreme) s-ar fi ocupat, domnul Parva a afirmat ca nu stie nimic despre subiectul acesta. In orice caz, directorul de la Patrimoniu, Laura Koszegi, impreuna cu administratorul public Sorin Dragoi, au sarcina sa lamureasca lucrurile. Apoi, sigur, sa vina cu propunerile concrete pentru a avea un inventar corect al tuturor cladirilor care prezinta risc seismic”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Edilul-sef nu stie cat timp le-ar lua specialistilor din primarie sa realizeze inventarul cladirilor cu risc seismic crescut din oras, scrie tion.ro.
Potrivit unei statistici mai vechi a primariei, in anul 2007 Directia de Urbanism a intocmit o lista provizorie a cladirilor multietajate din oras, identificate cu risc seismic. Aproximativ 600 de imobile construite inainte de anul 1978 se gaseau pe aceasta lista. Cladirile cu bulina rosie, cu risc seismic crescut de prabusire in caz de cutremur, cele mai expuse cladiri in cazul unui seism de peste 5 grade pe scara Richter sunt cele aflate in centrul istoric, construite din zidarie si caramida. Specialistii au concluzionat ca nordul Timisoarei este cel mai sigur in caz de cutremur.
„Un cutremur intr-o zona locuita poate fi un dezastru. Cutremurele nu ucid, dar constructiile da”, sustinea prof. ing. dr. Victor Gioncu, membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, la dezbaterea organizata de primarie in 2012.
Vestul tarii este activ din punct de vedere seismic. Si capitala Banatului se afla intr-o zona seismica. Potrivit profesorului Marin Marin, de la Facultatea de Constructii a Universitatii Politehnica din Timisoara, in zona de vest a orasului exista o falie, care trece pe langa Metro si care, daca se va activa vreodata, va afecta foarte mult zona construita a Timisoarei.
„Avem multe cladiri construite inainte de 1850, dar cele mai multe cladiri vechi sunt construite intre 1850 si 1920. Acestea au fost ridicate in Piata Unirii, in Piata Libertatii, in Badea Cartan, zona Iosefin si Splaiul Tudor Vladimirescu. Aici sunt constructii care au fundatii din caramida, multe dintre ele sunt degradate, planseele multe sunt din lemn si acestea vor avea o comportare necorespunzatoare la viitoarele cutremure”, explica Marin Marin, la dezbaterea din 2012.
Cele mai sigure imobile, in viziunea acestuia, din punct de vedere al rezistentei, sunt cele ridicate dupa cutremurul din 1977.
Ramane de vazut daca reprezentantii Primariei Timisoara vor reusi sa intocmeasca o lista a imobilelor cu risc seismic crescut si daca pe cladirile din Timisoara va aparea la un moment dat celebra bulina rosie.
La inceputul acestei luni, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce interzice orice activitati in cladirile cu risc seismic, barurile, restaurantele, bancile, magazinele, primariile ce functioneaza in astfel de locatii trebuind sa fie relocate.

nicolae robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006859 (s)