News Flash:

Ce spune Sorin Rosca Stanescu despre propunerea lui Sevil Shhaideh pentru functia de prim-ministru

21 Decembrie 2016
1445 Vizualizari | 0 Comentarii
rosca stanescu

Pentru prima data in istorie, Romania va avea un prim-ministru musulman. Precizarea este importanta nu pentru ca aceasta decizie a domnului Liviu Dragnea ar putea aduce atingere sentimentelor nationale, ci dintr-un cu totul alt motiv. Stirea in sine va face inconjurul lumii. Si o va plasa instantaneu sub lumina reflectoarelor pe doamna Sevil Shhaideh, tocmai din acest motiv. Intr-o lume nebuna, aflata pe marginea prapastiei, cutremurata de terorism, dar si de o confruntare dura intre lumea crestina si cea islamica, optiunea de la Bucuresti va face senzatie. Ce stim pana in acest moment? Ce am mai putea afla?


La Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis se pregateste sa mai piarda o zi. Acolo, s-a prezentat o coalitie majoritara. Care i-a propus un prim-ministru. “Nepenal”. Un om cat se poate de onorabil. Cel putin pana la proba contrarie. Nici nu stiu ce s-ar fi putut discuta timp de 26 de minute. Sa admitem totusi ca, in aceasta maniera, presedintele Klaus Iohannis intelege ca s-a consultat cu PSD+ALDE.


In rest, toate celelalte partide se duc acolo nu pentru a fi consultate de presedinte, ci pentru a se consulta ele insele cu acesta. Asupra a ce? Este un raspuns pe care nu il putem da. Pentru ca o asemenea forma de consultari este un nonsens. Chiar si strict din punct de vedere constitutional.


Daca presedintele Klaus Iohannis ar fi decis cu o zi in urma ca, acum, sa lucreze pana dupa-amiaza, rundele asa-ziselor consultari s-ar fi incheiat si am fi avut, in cateva ore, numele prim-ministrului desemnat. Insarcinat cu formarea noului Guvern, acesta ar fi putut nominaliza tot astazi, fiind vorba doar de doua partide, intr-un algoritm simplu, viitorul cabinet. Cel mai tarziu pana la Craciun, am fi avut Guvernul instalat.


Aceasta zi, prin care presedintele Klaus Iohannis intarzie derularea procesului de finalizare a actului legislativ, are o importanta cardinala. Intarzierea ii permite lui Liviu Dragnea sa amane prezentarea si aprobarea bugetului pana in prima jumatate a anului viitor. Si asta, in conditiile in care ne-a dat asigurari ca programul de guvernare este batut in cuie pana la cele mai mici amanunte si ca s-a lucrat intens si la definitivarea bugetului. Daca bugetul nu intarzie din vina lui, ci a reprezentantilor Guvernului Ciolos, care au ascuns cifre indispensabile elaborarii legii, atunci asta ar trebui sa stie si opinia publica. Pentru ca altfel este de neinteles de ce pornim cu stangul.


Revenind la nominalizare, ni s-au luat, din capul locului, doua pietre de pe inima. Toata lumea stia ca Liviu Dragnea vine cu numele propus in plic dupa ce si-a luat, in acest sens, un cec in alb din partea partidului pe care l-a dus la victorie. Au existat insa si unii analisti, mai suspiciosi, care si-au imaginat si scenariul cel mai rau. In care lui Liviu Dragnea i se livreaza numele premierului, in plic, chiar inainte de prezentarea acestuia la Cotroceni. Nu este asa. E evident ca doamna Sevil Shhaideh este optiunea sa. A doua temere a fost si ea spulberata. Cel putin pana la proba contrarie. Si anume ca s-ar putea ca, intr-un stat ca Romania, in care, dupa modelul Federatie Ruse, serviciile cotropesc si privatizeaza celelalte institutii ale statului, sa avem in fruntea Guvernului un om al acestora. Ei bine, in ceea ce o priveste pe doamna Sevil Shhaideh nu avem niciun indiciu in acest sens.


Mai exista temerea ca premierul va fi un om de paie, lipsit de orice coloana vertebrala, un simplu executant al ordinelor lui Dragnea. Si aceasta ipoteza s-a dovedit a fi lipsita de orice fel de acoperire. Doamna Sevil Shhaideh este un om cu personalitate, cu verticalitate si cu o cariera fara pata in administratia publica centrala. Sa speram ca la fel se va proceda si in ceea ce priveste nominalizarea membrilor Guvernului. In sensul ca nu vom avea oameni sub dubla comanda, instalati acolo de servicii, care i-au racolat pe vremea cand s-au instruit in diverse academii de securitate si informatii si care, ulterior, au fost trecuti in rezerva activa a acestora. Nu ne ramane decat sa speram ca ministrii vor fi oameni priceputi in domeniile lor, cu coloana vertebrala si devotati programului de guvernare la care au lucrat.


Revenind la doamna Sevil Shhaideh si dincolo de senzatia pe care o va produce nominalizarea ei in intreaga lumea prin simplul fapt ca, tataroaica fiind, a trecut la religia musulmana pentru a se putea casatori cu onorabilul ei sot care este de origine siriana, ea va plasa Romania, dupa opinia mea, intr-o pozitie extrem de interesanta de negociere a unora dintre temele majore ale confruntarii dintre Est si Vest, dintre lumea europeana si lumea orientala. Nu ar fi exclus ca o buna parte a diplomatiei intr-un domeniu extrem de sensibil sa se deplaseze, in viitor, la Palatul Victoria.


Cred ca, pentru presedintele Klaus Iohannis, dar si pentru societatea romaneasca in general, oferta facuta de Liviu Dragnea este de nerefuzat.


prim-ministru musulman sevil shhaideh iohannis dragnea executant
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1153 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005971 (s)