News Flash:

A murit regizorul Lucian Pintilie

17 Mai 2018
982 Vizualizari | 0 Comentarii
lucian pintilie 604 anita vizireanu

Regizorul Lucian Pintilie, in varsta de 84 de ani, a murit, miercuri seara, la Spitalul Elias din Capitala, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, dr. Silvius Negoita.
Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri seara de catre reprezentantii Spitalului Elias din Capitala, regizorul Lucian Pintilie, in varsta de 84 de ani, s-a internat pe 13 mai la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, in stare foarte grava in contextul acutizarii unor afectiuni cronice. El a fost admis in sectia de Terapie Intensiva unde a necesitat investigatii medicale, monitorizare si tratament de specialitate.

Regizorul a murit miercuri, in jurul orei 21.00.

Lucian Pintilie s-a nascut pe 9 noiembrie 1933 in Tarutino, Basarabia. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucuresti, printre care se pot enumera cateva spectacole antologice precum "Copiii soarelui" (1961), "Prostii sub clar de luna" (1962), "Cezar si Cleopatra" (1963), "Biedermann si incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe inaltimi" (1964), "D'ale carnavalului" (1966), "Livada cu visini" (1967), "Revizorul" (1972) - spectacol interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie. Dupa scandalul interzicerii piesei "Revizorul", Lucian Pintilie a primit un pasaport si a fost lasat sa plece din tara. Acesta a plecat la Paris in 1973. In 1973, a realizat la Televiziunea iugoslava filmul "Salonul nr. 6", dupa nuvela omonima a lui Cehov.
In 1979 a filmat in Romania "De ce trag clopotele, Mitica", dupa un scenariu propriu pornind de la piesa "D'ale carnavalului", film interzis vreme de peste zece ani, pana in 1990.

Dupa 1990, a revenit in tara si a realizat o serie de filme, proiecte mai vechi, pe care nu le dusese la bun sfarsit din pricina interventiei cenzurii. Toate sunt coproductii romano-franceze precum "Balanta" (1992), adaptarea romanului omonim al lui Ion Baiesu, a doua ecranizare dupa un alt film, "Mere rosii", in regia lui Alexandru Tatos, "O vara de neuitat" (1994), adaptare a nuvelei "Salata" din romanul fluviu "Cronica de familie", de Petru Dumitriu, "Prea tarziu" (1996), scenariul de Razvan Popescu, "Terminus Paradis" (1998) , "Dupa-amiaza unui tortionar" (2000), "Niki Ardelean, colonel in rezerva" (titlul francez: "Niki et Flo"), scenariul si dialogurile Razvan Radulescu sau "Tertium non datur"(2006), un scurt metraj realizat prin adaptarea nuvelei lui Vasile Voiculescu, "Capul de zimbru".

Lucian Pintilie a fost omagiat in iulie 2008, la Varsovia, printr-o sectiune de autor, in cadrul Festivalului international de film "Vara Filmelor". Astfel, in cadrul festivalului, a fost prezentat un portret artistic "Lucian Pintilie", iar timp de o saptamana, la cinematograful de arta "Luna" din centrul Varsoviei, au fost prezentate majoritatea peliculelor regizorului: "Duminica la ora 6", "Reconstituirea", "De ce trag clopotele, Mitica", "Balanta", "O vara de neuitat", "Prea tarziu", "Terminus Paradis", "Dupa-amiaza unui tortionar" si "Tertium non datur".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005176 (s)