News Flash:

Victor Brauner: inventii si magie - cea mai importanta expozitie retrospectiva dedicata artistului suprarealist de origine romana va fi organizata la Timisoara 

11 Iulie 2022
361 Vizualizari | 0 Comentarii
Victor Brauner

Curatoare: Camille Morando
Principala autoritate finantatoare: Consiliul Judetean Timis
Coorganizatori: Muzeul National de Arta Timisoara, Fundatia Art Encounters, Institutul Francez din Timisoara
Cu sprijinul: Comité Brauner, Fondation du Judaïsme Français

La inceputul anului viitor, Programul Cultural „Timisoara, Capitala Europeana a Culturii” va include cea mai importanta retrospectiva Victor Brauner din Europa de Est. Vor fi expuse picturi, desene, sculpturi si obiecte reprezentative pentru intreg parcursul carierei artistului atat din perioada romaneasca, cat si din perioada de la Paris, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima data in Romania. Muzeul National de Arta din Timisoara va beneficia de un imprumut exceptional de 40 de lucrari parte din prestigioasa colectie a Centrului Pompidou de aproape 150 de lucrari semnate de Brauner, alaturi de lucrari din colectiile muzeelor: Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles, din alte muzee din Romania si colectii private din tara si strainatate.

Prin extinderea parteneriatului creat intre Fundatia Art Encounters si Muzeul National de Arta Moderna din Paris/Centre Pompidou si gratie sprijinului Institutului Francez din Timisoara, evenimentul va reuni peste 80 de opere. Expozitia va beneficia de un catalog conceput de Camille Morando si publicat gratie domnului Christian Derveloy prin Arta Grafica in colaborare cu Fundatia Art Encounters.

Demersul este sustinut de Consiliul Judetean Timis, principala autoritate finantatoare, si este organizat de Muzeul National de Arta Timisoara si Fundatia Art Encounters, in parteneriat cu Institutul Francez din Romania prin filiala sa din Timisoara, cu sprijinul Comité Brauner si Fondation du Judaïsme Français.

Expertiza Fundatiei Art Encounters in organizarea Bienalei de Arta si relatiile institutionale dezvoltate cu principalele institutii muzeale din Europa vor fi puse la dispozitia acestei initiative unice in peisajul cultural romanesc. Institutul Francez din Romania va avea un rol esential in facilitarea imprumuturilor de lucrari de la Centrul Pompidou si din celelalte muzee din Franta, promovarea la nivel european a expozitiei si dezvoltarea unor activitati complementare de mediere destinate publicului tanar.

Victor Brauner s-a nascut la Piatra Neamt si s-a afirmat ca figura emblematica a avangardei bucurestene in anii 1920. Dupa doua sederi in Franta (1925-1926 si 1930-1935), Brauner se alatura in 1933 miscarii suprarealiste initiate de André Breton, si in 1938 se muta definitiv la Paris. In acelasi an, artistul pierde un ochi si devine, pentru miscarea suprarealista, „pictorul vizionar”, capabil de premonitii. Expozitia retrospectiva isi propune sa functioneze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul international. Aducerea lui Brauner in tara sa de origine constituie o ocazie unica pentru vizitatori de a descoperi aceste „premonitii” pentru prima data.

Din perspectiva curatoarei Camille Morando, Victor Brauner este unul din cei mai mari artisti suprarealisti: „El este un artist deosebit in istoria artei cu o opera originala, complexa, erudita, plina de umor si inventivitate, hranita de originile sale romanesti, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietala si de arta primitiva.”

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1220 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006438 (s)