News Flash:

Schimburile comerciale românp-turce, în creștere

Turcia, principalul partener comercial al României între statele non-UE, transmite CCIB

15 Martie 2024
115 Vizualizari | 0 Comentarii

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) informează că Republica Turcia este cel mai important partener comercial al României printre statele din afara Uniunii Europene (UE). Conform unui comunicat emis de CCIB, Turcia reprezintă principalul destinatar al mărfurilor exportate din România către spațiul extracomunitar și al doilea furnizor de mărfuri pentru țara noastră din afara UE (după Republica Populară Chineză).

"După un an 2022 în care schimburile bilaterale au înregistrat un record istoric, tendinţa de creştere a continuat şi în 2023. Astfel, în anul 2023, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a fost de 10,2 miliarde de dolari (+8,7% faţă de anul precedent), din care 3,3 miliarde de dolari (+10,8%) export şi 6,9 miliarde de dolari (+7,7%), import", se precizează în comunicat.


La finele anului trecut, în România erau înregistrate 18.523 de companii cu capital turcesc, situându-se pe locul al treilea după Italia și Germania, cu un capital social subscris în valoare de 1,1 miliarde de dolari, plasând Turcia pe locul 14 în rândul țărilor investitoare în țara noastră.

În cadrul sediului CCIB, a avut loc o întâlnire între președintele Camerei București, Iuliu Stocklosa, și Recep Kaan Maşlak, președintele Asociației Exportatorilor de Produse din Metal din Turcia (MEPEX), cu sediul la Ankara, însoțit de Osman Serdar Buyukbektaș, vicepreședinte al Asociației, și alți colaboratori.

Conform CCIB, acest eveniment a avut loc în contextul unei misiuni economice organizate de MEPEX în România și susținută de Ministerul Comerțului, la care au participat reprezentanții a 22 de companii de profil din Turcia.


"Principalul obiectiv al întrevederii a vizat promovarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de colaborare şi de punere în valoare a potenţialului celor două comunităţi de afaceri", se mai spune în comunicat.


În discursul său de deschidere, președintele CCIB a abordat mediul economic al Capitalei și activitatea Camerei, evidențiind strategia sa privind relațiile externe. A subliniat relațiile strânse dezvoltate de Camera București cu instituțiile guvernamentale responsabile de promovarea relațiilor economice și comerciale internaționale, precum și colaborarea cu diplomații români și străini acreditați în România.

În plus, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Turcia. A evidențiat cele opt acorduri de cooperare semnate de CCIB cu organizații similare din Turcia, alături de acordul încheiat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

În replică, Recep Kaan Maşlak a prezentat rolul, structura și potențialul MEPEX, subliniind interesul membrilor asociației pentru piața românească. Potrivit președintelui MEPEX, fondată în 1993, asociația reunește peste 4.000 de membri care activează în producția unei game variate de produse metalice și echipamente pentru diferite sectoare ale economiei, precum construcții civile și industriale, industrie grea, infrastructură, minerit și industrie energetică.

"Întâlnirea de la CCIB a fost precedată de un Forum de afaceri, organizat în ziua precedentă, axat pe întâlniri B2B care s-a finalizat cu rezultate apreciate ca fiind "foarte bune" de către Recep Kaan Maşlak. În cazul în care reprezentanţi ai mediului de afaceri din Bucureşti, dar şi din alte zone ale ţării sunt interesaţi să coopereze cu membri ai MEPEX, sunt invitaţi să contacteze Serviciul Relaţii Internaţionale al CCIB", se mai arată în comunicat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005035 (s)