News Flash:

De ce plătim mai mult pentru alimente?

Inflația în România este cea mai mare dintre toate ţările europene

14 Martie 2024
183 Vizualizari | 0 Comentarii

Inflația din România se află la un nivel ridicat, în timp ce restul Europei a reușit să o gestioneze încă de la începutul anului. În luna februarie, inflația a fost de 7,23%, înregistrând o ușoară scădere față de luna ianuarie. Cu toate acestea, această valoare este cea mai mare din toate țările europene, unde media se situează la 2,6%.

Principala cauză a creșterii prețurilor este dependența României de importuri. Pentru a produce bunuri în țară, este necesară aducerea unei cantități semnificative de materii prime, inclusiv energie. Mai mult decât atât, multe alimente și alte bunuri necesare sunt importate, deoarece nu se produc în cantități suficiente în țară. Creșterile prețurilor la nivel global pentru aceste importuri pot contribui la amplificarea inflației interne, mai mult decât în țările care sunt mai autosuficiente.

„Luna februarie a fost una mai complicată, de ce? Pentru că am avut și o presiune pe combustibili, mai ales pe plan internațional s-a răsfrânt asupra prețurilor combustibililor, pe plan local și, în consecință, cifra a rămas peste 7”, a afirmat Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR.


În contrast, sectorul de producție din România se confruntă cu o capacitate limitată de a absorbi creșterile de costuri fără a le reflecta în prețurile produselor.

„În momentul de faţă guvernul este un producător de inflaţie pentru că această ordonanţă numită trenuleţ aduce greutăţi în plus pe producători, greutăţile acestea vor intra în costuri, costurile în preţuri, deci preţurile vor fi mai mari”, a afirmat Mircea Coşea, profesor de economie.


Astfel, observăm că prețurile în România sunt semnificativ mai ridicate decât în alte părți din Europa. De exemplu, prețurile la produsele din carne au crescut cu 8% față de februarie 2023. De asemenea, peștele, brânzeturile, legumele și fructele au de asemenea creșteri de preț, cum ar fi conserva de fructe, care a înregistrat o creștere de 13,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acestea fiind spuse, prognozele la începutul anului indicau o rată ridicată a inflației în primele luni din 2024, până în perioada Paștelui, conform informațiilor furnizate de Antena 3 și CNN.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005861 (s)