News Flash:

Proiect PSD: Procurorii sefi de parchete sa fie numiti de Senat

21 Decembrie 2017
906 Vizualizari | 0 Comentarii
camera deputatilor

40 parlamentari PSD, printre care si Catalin Radulescu, au depus la Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede ca sefii de parchete, precum si sefii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa fie numiti si revocati de Senat. Catalin Radulescu a precizat ca nu mai sustine acest proiect.
"Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de Senatul Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii ICCJ care au functionat la aceasta instanta cel putin 5 ani, desemnati de Adunarea Generala a Judecatorilor de la ICCJ. Senatul poate refuza numirea in functiile de conducere aducand la cunostinta CSM motivele refuzului. Numirile in aceste functii se fac pe o perioada de 4 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Revocarea din functie a acestora se face de catre Senat, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM", se arata in proiectul depus la Camera Deputatilor.

Un alt articol prevede ca procurorul general al Parchetului de la langa Inalta Curte de Casati si Justitie, prim procurorul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sunt numiti de Senatul Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 16 ani in functia de judecator sau procuror - pentru procurorii generali si procurorul sef DIICOT - si o vechime de minimum 14 ani in functia de procuror sau judecator pentru adjunctii acestora si procurorii sefi de sectie, pe o perioada de 4 ani, fara posibilitatea reinvestirii. Senatul poate refuza motivat numirea acestora, iar revocarea lor din functie se poate face tot de Senat, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM.

"Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie precum si Procurorul generalal Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie , prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora ar trebui sa fie numiti de Senatul Romaniei avand in vedere ca acesta din urma exercita un mandat de reprezentativitate dat de popor ca detinator al suveranitatii nationale", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005573 (s)