News Flash:

Probleme mari pentru patronul firmei care reabiliteaza centrul istoric al Timisoarei

7 Mai 2015
1288 Vizualizari | 0 Comentarii
Liderul gruparii de evaziune si spalare de bani, Florian Walter, nu a fost gasit de anchetatori la perchezitiile facute miercuri la Romprest, firma care se ocupa de reabilitarea centrului istoric al Timisoarei, si la locuintele suspectilor, dar sunt indicii ca este in tara, fiind dat in consemn la frontiera. 
Procurorul sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat ca, in urma celor 27 de perchezitii facute in aceasta cauza, vor fi duse la audieri 50 de persoane.
"Liderul gruparii se sustrage urmaririi penale, sunt indicii ca este in tara si oricum ne-am luat masurile necesare sa ramana in tara, oriunde s-ar afla. A fost dat in consemn", a precizat Giorgiana Hosu. Anchetatorii au dispus si masuri asiguratorii pe bunuri mobile si imobile, precum si pe conturi ale suspectilor.
Seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Claudiu Cucu, a declarat ca acesta este un caz inceput in noiembrie 2012, in care prejudiciul este foarte mare. Claudiu Cucu a precizat ca perchezitiile nu au fost incheiate, pana in prezent fiind ridicate sume de bani de ordinul sutelor de mii de lei, in mai multe valute. In actiune au fost implicati 120 de politisti si 65 de autoturisme, fiind sprijiniti de Jandarmeria Bucuresti. Anchetatorii au cooperat in acest caz cu Directia Generala Antifrauda si Serviciul Roman de Informatii.
Perchezitiile au loc la mai multe firme, intre care societatea de salubrizare Romprest, si la locuintele suspectilor, in Bucuresti si in judetele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Brasov si Braila.
Omul de afaceri Florian Walter, care controleaza firma de salubrizare Romprest, pus sub urmarire penala in acest dosar, ar fi trebuit sa fie dus la audieri, la DIICOT Ploiesti, insa acesta nu a fost gasit de anchetatori. Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmarire penala, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declaratii in fata anchetatorilor si peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmarire penala.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, printre persoanele urmarite penal in acest dosar sunt si Nicolae Capra, unul dintre finantatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, trimis in judecata de DIICOT intr-un alt dosar de evaziune fiscala, si sotia acestuia, Cristina Capra. Sursele citate au precizat ca, in perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicata intr-un lant de tranzactii comerciale fictive al caror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnari ilegale de TVA. Astfel, procurorii ancheteaza modul in care Romprest angaja forta de munca folosita in orasele in care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritatile publice locale, scrie ziuadevest.ro.
Anchetatori au stabilit ca mare parte dintre angajatii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica si a deduce banii platiti muncitorilor, Romprest incheia contracte cu alte firme, care la randul lor incheiau contracte cu alte societati, pana se ajungea la "un esalon patru".
"Esalonul patru din aceste firme trimitea forta de munca catre Romprest pe hartie. Odata ce primea factura de intrare, Romprest urma sa plateasca. Si atunci esalonul unu, adica Romprest, platea catre esalonul doi, doi catre trei si firmele din esalonul trei plateau catre esalonul patru. Si atunci firmele din esalonul patru scoteau banii la sacosa, invocand achizitii de fier sau alte tranzactii comerciale si banii se intorceau la negru, cu sacosa, la esalonul unu, adica la Romprest. Cam acesta e mecanismul", au declarat surse din randul anchetatorilor.

florian walter
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005298 (s)