News Flash:

Cei de la Colterm își văd de treabă

La stocurile de cărbune și gaze, Colterm stă bine, nu și în privința banilor pentru cumpărarea certificatelor verzi

4 Aprilie 2023
227 Vizualizari | 0 Comentarii

Având perspective sumbre legate de viitor și cu o nouă amendă pentru certificatele verzi care bate la ușă, Colterm continuă să-și desfășoare activitatea. În ceea ce privește stocurile, acestea sunt mai mult decât suficiente pentru cărbune și gaze naturale, datorită semnării unui contract.

La sfârșitul lunii martie 2023, stocurile de combustibil necesar pentru producerea energiei termice pentru încălzire și apă caldă de consum erau suficiente. În cazul cărbunelui, stocul din 1 aprilie a fost de 15.569,13 tone, iar consumul mediu de cărbune energetic în luna martie a fost de aproximativ 863 de tone pe zi. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 - martie 2023 este de 176.022 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de cărbune de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 tone. În total, au fost 182.106 tone de cărbune, din care s-au consumat până în prezent 166.537 tone.

În ceea ce privește gazul, necesarul estimat pentru luna în curs este de 42.000 MWh (mai puțin decât lunile precedente) și este acoperit prin contractul încheiat cu furnizorul SC Lord Energy SRL de pe piața concurențială, plata urmând să se efectueze în patru tranșe săptămânale începând din luna mai. Furnizorul a înțeles situația Colterm privind achiziția certificatelor de poluare. În ceea ce privește stocul de gaz înmagazinat, acesta a fost utilizat în totalitate. În sezonul de încălzire 2022-2023, stocul înmagazinat de gaz a fost de 38.585 MWh, cantitate consumată în intervalul decembrie 2022 - martie 2023 și care a fost achitată în totalitate încă din toamna anului trecut.

În ceea ce privește proiectul cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, lucrările pe rețelele secundare de termoficare au fost finalizate în proporție de 100 %, mai exact au fost reabilitați 20.497 metri. În ceea ce privește situația pe rețelele primare de termoficare, până în prezent, au fost finalizate lucrări pe o lungime de 7.742 metri, dintr-un total de 9.183 metri, cu alte cuvinte s-a realizat un procent de 84,3 % din lucrări.

Una dintre problemele de actualitate este cea legată de certificatele verzi. Colterm poate obține 45.000 de astfel de certificate din cele 227.000 necesare, în urma activității desfășurate. Însă Primăria nu pare interesată să plătească în avans suma necesară pentru a acoperi pierderile tehnologice și a cumpăra restul de certificate.

”În ceea ce privește situația achiziției certificatelor EUA pentru emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 227.000 certificate EUA, încasările din ultima perioadă (în special din partea Municipiului Timișoara), coroborat cu negocierile de amânare la plată a unor facturi, către anumiți furnizori, permit la momentul actual achiziționarea celor necesare pentru conformarea CT Centru (aproximativ 45.000 bucăți). Pentru CET Sud, lucrăm în continuare pe mai multe scenarii de lucru, intenția Societății fiind evident de a conforma în integralitate ambele centrale”, au transmis cei de la Colterm.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005227 (s)