News Flash:

Importanta screening-urilor la nou nascuti incepe sa fie inteleasa de parinti in judetul Timis

3 Februarie 2015
1277 Vizualizari | 0 Comentarii
Viitorii parinti incep sa inteleaga tot mai mult importanta efectuarii screening-urilor la nou-nascuti pentru depistarea unor posibile afectiuni congenitale, o buna parte dintre acestea putand fi rezolvate prin tratamente imediate, afirma dr. Bianca Gavrilita, initiatoarea proiectului. 
"Proiectul pe care l-am initiat eu, cel cu screeningul neonatal, merge extraordinar. Dupa o jumatate de an, mi-as mai dori inca o jumatate de an pentru a fi si mai mare perioada de studiu si sa avem niste rezultate mult mai clare. In acelasi timp, as vrea sa ducem proiectul si la nivel national. (...). Acum, in tara se testeaza doua boli, iar noi facem testele pentru 55 de boli. A fost creat un soft care prelucreaza datele, obtinand o harta mult mai clara. Testele se fac in spital, apoi se prelucreaza", a declarat luni pentru AGERPRES dr. Bianca Gavrilita, consilier judetean social-democrat implicat in proiect. 
Nou-nascutii care se nasc in maternitatile din Timisoara, incepand din luna august 2014, beneficiaza de acest screening gratuit pentru descoperirea unor eventuale boli congenitale ce i-ar putea transforma, ulterior, in persoane cu handicap, daca nu sunt tratati corespunzator inca din primele zile de la nastere. 
"S-au inregistrat cateva rezultate pozitive, altele au fost fals pozitive, la inceput s-a banuit ca ar exista 
o problema congenitala, dar in cadrul proiectului se face o retestare gratuita pentru cei asupra carora exista o suspiciune, iar la retestare s-a dovedit ca prima suspiciune a fost falsa", a mentionat dr. Bianca Gavrilita. 
Datorita faptului ca screeningul a fost insotit in acelasi timp si o campanie de informare a parintilor prin brosuri pe care le-au primit inainte de nasterea bebelusului, adultii au fost mai in tema, iar adresabilitatea a fost mult mai mare si multi parinti au fost de acord cu efectuarea testului, pentru ca au stiut ce presupune acest lucru. 
Au existat, totusi, si persoane refractare. "Refuzul nu a venit neaparat de la mamici de la sat, ci sunt oameni care au probabil o reticenta; este un trend nou sa fii impotriva vaccinurilor. Din punctul meu de vedere, ca medic, sunt lucruri gresit intelese. (...). Sunt oameni care au muncit de-a lungul istoriei si au reusit sa gaseasca vaccinuri prin a caror administrare s-au eradicat boli care mai inainte creasera pandemii in care s-au pierdut sute de mii de vieti. Iar acum, refuzi vaccinarile", a spus dr. Bianca Gavrilita.
Un raport al primelor sase luni de screening neonatal este asteptat pe parcursul acestei luni. 
Medicii neonatologi timisoreni sustin ca unul din 2.000 de nou-nascuti sufera de boli congenitale - cele mai grave fiind deficientele mintale sau deficiente de auz -, probleme de sanatate care, daca sunt depistate la timp pot fi tratate, astfel incat micutii sa duca o viata normala. 
Dr. Gabriela Olaru, sefa Clinicii de neonatologie a Maternitatii Odobescu Timisoara, explica faptul ca screeningul se face intre a treia si a cincea zi de la nastere si ca exista peste 100 de boli care pot avea debut in perioada neonatala si nu se pot depista fara acest screening. 
"Se pare ca prevalenta altor boli, cum este deficitul de hormoni de suprarenala, are o incidenta mai mare in populatie decat alte boli", mentioneaza dr. Gabriela Olaru. 
Screeningul neonatal prezinta avantaje sociale, morale si materiale, intrucat copiii care vor fi depistati cu aceste boli vor fi indreptati spre centre ce sa ii ajute sa invete cum sa traiasca cu boala respectiva, daca nu se poate trata. Unele boli se pot trata doar printr-o dieta alimentara care trebuie respectata. 
"Pe de alta parte, cand depistezi o astfel de boala, costurile sociale devin mult mai mici, intrucat costurile cu un copil sau cu un adult handicapat sunt mult mai mari, atat cele morale, cat si cele pentru incadrarea in munca, medicatia sau pensia de handicap", a afirmat dr. Bianca Gavrilita. 
Costul unui test de screening neonatal ajunge la circa 95 de euro, dar cele din Timisoara sunt sustinute financiar din bugetele local si judetean. 
In judetul Timis se nasc circa 6.500 de copii anual. 
In acest an, dr. Bianca Gavrilita doreste sa mai demareze un proiect vizavi de cancerul de col uterin, doar strict ca informare, pentru ca in ultimii ani au fost programe nationale pe testul Papanicolau cu adresabilitate variabila. AGERPRES

viitorii parinti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1361 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006224 (s)