News Flash:

Stație nouă de transformare, la Dumbrăvița

E-Distribuţie Banat investește 50 de milioane de lei în dezvoltarea zonei de nord a Timişoarei şi din Dumbrăviţa

10 Aprilie 2023
478 Vizualizari | 0 Comentarii


Compania de distribuție a energiei electrice din zonă a inaugurat o nouă stație de transformare la Dumbrăvița și va construi rețele de medie tensiune pentru a alimenta cu energie electrică consumatorii casnici și industriali din zona de nord a municipiului Timișoara. E-Distribuție Banat a inclus acest proiect pe lista sa de investiții semnificative, evaluată la aproximativ 50 de milioane de lei. Proiectul va deservi zona industrială, inclusiv Aeroportul Internațional Traian Vuia, centre comerciale, hale de producție și centre logistice.

La ceremonia de inaugurare, oficialii E-Distribuție au declarat că, în perioada 2005-2023, compania a investit peste două miliarde de lei în modernizarea și digitalizarea rețelei electrice, în retehnologizarea stațiilor și posturilor de transformare și în înlocuirea echipamentelor de măsură. Investițiile totale ale celor trei companii E-Distribuție din țară se ridică la aproape 7,5 miliarde de lei.

“În contextul actual, în care continentul nostru a înțeles că dependența de sursele fosile de energie poate pune probleme de securitate energetică, dezvoltarea rețelei electrice de distribuție va juca un rol și mai important în viitoarea economie a României,” a punctat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție.

Aceste investiții reprezintă o garanție de alimentare sigură pentru cetățeni, companii și administrație, o creștere a capacității de distribuție a energiei electrice către noi consumatori și o îmbunătățire a gestionării întreruperilor neplanificate.

Stația de transformare de la Dumbrăvița este una dintre cele mai performante din sistemul de distribuție a energiei electrice din România. Ea are o capacitate totală de 50 MVA (Mega Volt Amper), asigurată de două transformatoare noi 110/20 kV, cu pierderi reduse conform standardelor europene. Stația este dotată cu 22 de celule cu protecții de ultimă generație, extensibile cu încă 12 celule care pot fi folosite de producători și consumatori.

După finalizarea rețelelor de medie tensiune, stația va fi capabilă să furnizeze energie electrică la peste 5.300 de consumatori casnici și industriali. De asemenea, prin adăugarea unor echipamente suplimentare, capacitatea stației poate fi extinsă la 80 MVA în funcție de dezvoltarea zonei. Aceasta ar putea permite alimentarea cu energie electrică a aproximativ 4.500 de locuințe sau a peste 30 de clienți industriali suplimentari. În cazul intervențiilor, acestea pot fi realizate rapid, prin intermediul sistemului de telecontrol al companiilor E-Distribuție, care permite operațiuni la distanță din dispecerat.

“Ne mândrim și cu faptul că o parte dintre echipamentele de 110 kV sunt produse în România, iar instalațiile noi sunt compacte, cu eficiență sporită, consum propriu redus și riscuri minime pentru mediu. Și pentru că eficiența este o preocupare activă pentru noi, vă dau câteva exemple concrete pe care le pot urma și alte companii, indiferent de domeniu. Clădirea stației a fost izolată termic, iluminatul este asigurat prin corpuri de iluminat cu LED, iar pe terenul de protecție și siguranță vor putea fi instalate panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului propriu tehnologic și pentru reducerea emisiilor de CO2,” a afirmat Alin Crăciunescu, director regiune E-Distribuție Banat.

E-Distribuție Banat a dezvoltat o inițiativă pentru a sprijini comunitatea locală din mediul academic, în special Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică de la Universitatea Politehnica Timișoara. Compania facilitează vizite la noua stație de transformare din Dumbrăvița, cu scopul de a permite studenților și profesorilor să se familiarizeze cu cele mai noi tehnologii. Până în prezent, 60 de viitori specialiști și îndrumători au vizitat stația de transformare.

“Vom continua acest program, în colaborare cu Universitatea Politehnică Timișoara, pentru a da șansa cât mai multor studenți să vadă în practică aplicarea cunoștințelor teoretice dobândite la facultate și să fie astfel mai bine pregătiți pentru cariera lor în domeniu – de ce nu, poate chiar în cadrul E-Distribuție Banat, poate chiar în gestionarea instalațiilor de înaltă tensiune, cum este cazul acestei stații. Noi îi așteptăm cu drag pentru a prelua ștafeta de la colegii lor mai experimentați care se vor retrage din activitate în următorii ani”, a precizat Alin Crăciunescu.

“Rețeaua energetică este un sistem în continuă perfecționare, particularitatea sistemului energetic fiind că se modernizează și se dezvoltă în timp ce este în funcțiune. Societățile E-Distribuție – societatea E-Distribuție Banat – își vor îndeplini în continuare cu seriozitate și dedicare rolul de operatori de distribuție de energie electrică, pentru a contribui la viitoarea dezvoltare economică sustenabilă a Timișoarei, a județului Timiș. Vom continua să îmbunătățim calitatea serviciilor, să reducem durata și frecvența întreruperilor – am ajuns la un nivel semnificativ mai bun față de anii anteriori, durata medie a întreruperilor de exemplu s-a redus de peste trei ori față de anul 2010, dar știm că misiunea noastră continuă. Știm ce avem de făcut în continuare, știm indicatorii de performanță către care tindem și colegii noștri lucrează pentru a îi îndeplini, pentru a îmbunătăți calitatea în fiecare an”, a conchis Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție.

Companiile E-Distribuție administrează o rețea de peste 133.000 de kilometri în trei zone cheie din țară: Sud Muntenia (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și desfășoară un program de investiții pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și pentru a implementa standardele de mediu ale grupului Enel la nivel local. Cele trei companii E-Distribuție operează 286 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică prin linii de înaltă, medie și joasă tensiune.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005532 (s)