News Flash:

Analiștii își spun părerea

În România, creșterea economică va încetini

30 Martie 2023
352 Vizualizari | 0 Comentarii


Analiza OTP Bank susține că economia românească va încetini în primul semestru al anului din cauza reducerii cheltuielilor gospodăriilor, a reducerii investițiilor și a scăderii ratei de creștere a exporturilor. Cu toate acestea, este prevăzută o redresare ulterioară, iar creșterea PIB-ului va ajunge la 2,8% la finalul anului, influențată de declinul inflației și de menținerea stabilității ratelor dobânzilor. Performanța economică a anului trecut a marcat schimbări structurale în contribuțiile sectoriale la PIB, iar în 2023 se așteaptă ca sectorul construcțiilor să se contracte, în timp ce retailul va rămâne stabil, iar serviciile și industria vor înregistra creșteri ușoare.

"Explicaţia încetinirii creşterii vine din economia reală, unde consumul privat, al gospodăriilor, se va diminua în directă relaţie cu puterea de cumpărare şi nivelul salariilor reale. În acelaşi timp, nivelul tarifelor pentru energie s-a stabilizat după ajustarea cererii şi a consumului la nivel european, conjugate cu efectele unei ierni mai blânde, şi pare că situaţia gravă din urmă cu doar câteva luni a trecut. O nouă apreciere a preţurilor la energie ar putea avea loc în ultima parte a anului, când înainte de debutul iernii vor fi constituite cea mai mare parte a rezervelor de gaze", au transmis analiştii OTP Bank.

În primele luni ale acestui an, inflaţia a rămas sub nivelul din trimestrul patru al anului 2022, ceea ce a influenţat evoluţia neobişnuită din luna februarie, când inflaţia a crescut uşor la 15,5% faţă de luna ianuarie, datorită inflaţiei de bază care încă creşte. Pentru moment, se estimează că trendul general se menţine, cu scăderea poziţionării preţurilor la bunuri, iar cea pentru servicii urmează aceeaşi direcţie, chiar dacă cu un ritm mai lent.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1342 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006326 (s)