News Flash:

Cresc prețurile în continuare

O nouă lună, noi scumpiri

5 Aprilie 2023
327 Vizualizari | 0 Comentarii

Pe data de 1 aprilie au intrat în vigoare noi măsuri de scumpire în România. Persoanele care dețin credite în lei, calculate în funcție de IRCC, vor trebui să plătească rate mai mari. Indicatorul a crescut la aproape 6%, ceea ce înseamnă că pentru un credit ipotecar nou în valoare de 250 de mii de lei, contractat pe 30 de ani, se va adăuga un cost suplimentar de 50 de lei pe lună, conform stiri.tvr.ro.

De asemenea, prețul țigaretelor a crescut din cauza creșterii accizelor, iar facturile la energie și gaze vor fi mai mari pentru unii clienți, în urma modificărilor tarifelor de distribuție și transport. Pentru un consum lunar de 100 de kilowați, creșterea medie va fi de 4 lei. În ceea ce privește gazele naturale, există situații în care consumatorii vor fi nevoiți să plătească chiar mai mult.

Efectele acestor creșteri asupra economiei și societății au fost discutate de Adrian Negrescu, analist economic, într-un interviu la TVR INFO, luni.

”Eu cred că sunt cinci milioane de români afectați de aceste scumpiri, pentru că vorbim de aproape trei milioane de pensionari, care au pensii până în 1800-2000 de lei, și vorbim de 1,8 milioane de români, care au salariul minim pe economie.

Nu i-aș mai pune aici pe cei care au familii, care au copii și care resimt din plin aceste scumpiri la curent și la gaze, pentru că la energia electrică, din cauza creșterii tarifelor de transport și distribuție, avem o nouă scumpire, care va pune și mai multă presiune pe bugetul familiei.

Sunt creșteri de prețuri pe care le anticipam și care vor continua în perioada următoare, pentru că de inflație nu vom scăpa așa de ușor în 2023. Prețurile ”vor crește în continuare, dar într-un ritm ceva mai scăzut”, a mai spus el.

În luna aprilie, prețurile au crescut în România. Indicatorul IRCC, folosit pentru calcularea ratelor la creditele în lei, a crescut la aproape 6%, ceea ce înseamnă că persoanele care au credite ipotecare vor plăti cu aproximativ 50 de lei mai mult pe lună pentru un credit nou de 250.000 de lei pe 30 de ani. De asemenea, prețurile la țigări au crescut ca urmare a creșterii accizelor, iar unele facturi la energie și gaze se vor majora în funcție de tarifele pentru distribuție și transport. 
Potrivit analistului economic, aproximativ cinci milioane de români vor fi afectați de aceste scumpiri, inclusiv pensionari cu pensii mici și cei cu salariul minim pe economie. În plus, creșterea prețurilor va duce la creșterea consumului de produse din piața neagră, iar mulți români vor alege să cumpere produse de la surse mai ieftine decât să plătească taxele impuse de stat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006177 (s)