News Flash:

Cum explică Fritz problema igluurilor de la terasele din Timișoara. Pot fi permise, dar nu pot fi folosite

29 Ianuarie 2021
731 Vizualizari | 0 Comentarii
184888363821191domedine

Soluția la care au recurs mulți patroni de terase din Timișoara pentru a-și păstra clienții în pandemie nu este una legală din două puncte de vedere. Primăria Timișoara le-ar permite, dar în condițiile pandemiei de coronavirus nu este suficient, pentru că deja faimoasele igluuri nu pot fi folosite. Dominic Fritz explică de ce.

Mai mulți patroni de terase din Timișoara au dat bani frumoși pe celebrele igluuri care au fost puse peste mese, pentru ca clienții să nu înghețe în aer liber. Numai că o hotărâre de consiliu local din 2011 interzice „închiderea teraselor lateral cu orice fel de material”. S-au dat și amenzi în acest sens. Problema s-ar putea rezolva la nivel local, dar nu îi ajută pe proprietarii de terase, care trebuie să respecte și legislația națională privind unele măsuri pe timpul pandemiei.

„E o problemă încurcată aici, pentru că avem de-a face cu două seturi diferite de reguli, iar eu, ca primar, nu pot să intervin decât la unul dintre ele. Unul este autorizația pentru amplasamentul unei terase în oraș, asta este reglementat, într-adevăr, printr-un HCL. Aici trebuie să se facă o cerere, pe baza unei schițe, ce se amplasează și unde, și dacă cei de la Urbanism ajung la concluzia că corespunde cu HCL, se primește autorizație pentru terasă. În ceea ce privește această autorizație, noi putem să amendăm acel HCL, sunt deschis pentru această soluție, și să dăm, în această stare de alertă în care restaurantele nu pot fi deschise în interior, putem să dăm o dăm o autorizație pentru amplasarea unor astfel de igluuri în oraș”, a explicat primarul Dominic Fritz.

Edilul-șef spune că modificarea regulamentului de amplasare a teraselor din HCL 43/2011 nu este suficientă, pentru că ar trebui respectată și Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

„Problema este că asta nu schimbă absolut nimic la Legea 55/2020, care prevede măsuri și restricții pentru această pandemie. Acestea sunt în vigoare la nivel național. Terasele pot fi deschise la o rată de infectare de 3/1.000 de locuitori sau peste, doar dacă au maxim jumătate din suprafață acoperită. Deci după aceste restricții naționale în vigoare, aceste igluuri nu pot fi puse în funcțiune, pentru că sunt acoperite în totalitate.

Acum, dacă ar trebui să existe o excepție pentru igluuri, pentru că acolo sunt doar două sau cel mult patru persoane, este o altă întrebare. Dar nu este ceva ce pot să schimb eu. Deci chiar dacă Primăria Timișoara poate să emită o autorizație pentru amplasarea igluului, funcționarea acestuia nu este reglementată de PMT, ci de aceste restricții naționale. Momentan, la rata de infectare care este peste 4, aceste igluuuri nu pot fi operate. Acesta este motivul pentru care au fost și amendate. Cam asta este situația. Noi suntem deschiși să amendăm acest HCL, dar nu va rezolva în întregime problema, ci doar 50%. Cealaltă jumătate nu este în puterea mea”, a mai precizat primarul Timișoarei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006719 (s)