News Flash:

SUBIECTELE la proba scrisa la limba si literatura romana la Bacalaureat, sesiunea a II-a - FOTO

25 August 2014
1933 Vizualizari | 0 Comentarii
Analiza unui fragment din romanul ”Rusoaica” al lui Gib I. Mihaescu, un text argumentativ despre importanta respectarii unor reguli intr-un domeniu de activitate si un eseu despre viziunea asupra lumii dintr-o poezie a lui Bacovia au fost subiectele la limba romana de la bacalaureat, profilul real.
Varianta de subiecte extrasa luni pentru proba scrisa la limba si literatura romana de la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, la profilul real si filiera tehnologica, a fost cea cu numarul 5. Candidatii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerinte, notate cu cate 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.
La primul subiect, pe un fragment din romanul Rusoaica al lui Gib I. Mihaescu, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica.
Cate doua puncte au fost acordate pentru primele trei cerinte, respectiv gasirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "vrednic" si "teancuri", explicarea rolului virgulelor in secventa "amandoi eram bruni, negriciosi, subtiratici si inalti", construirea unui enunt in care sa se foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "carte".
Cate patru puncte au fost alocate pentru urmatoarele cinci cerinte ale primului subiect: mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul dat; precizeaza doua motive literare prezentate in textul dat; selecteaza, din textul dat, doua secvente care contureaza dimensiunea spatiala; prezinta rolul verbelor la timpul imperfect, in textul dat; ilustreaza, cu cate un exemplu din textul dat, doua trasaturi ale genului epic. La punctul noua al primului subiect, candidatii au avut de comentat in 60-100 de cuvinte o secventa din text.
La al doilea subiect, cerinta a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanta respectarii unor reguli intr-un domeniu de activitate.
"In elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; sa ai continutul adecvat argumentari pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si punctuatie) si precizarea privind numarul de cuvinte", potrivit cerintelor subiectului al doilea.
La acest subiect, pentru continutul eseului sunt acordate 16 puncte, respectiv cate patru puncte pentru fiecare cerinta, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv cate trei puncte pentru organizarea ideilor in scris si pentru abilitatile de analiza si de argumentare, cate doua puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie si punctuatie, cate un punct pentru asezarea in pagina, lizibilitate si respectarea precizarii privind numarul de cuvinte.
Probele scrise de la bacalaureatul de toamna au inceput luni cu testul la limba si literatura romana, pentru care s-au inscris 39.091 de candidati, dintre care 29.616 au absolvit clasa a XII-a in acest an, iar 9.475 sunt din promotiile anterioare. La aceasta proba au fost pregatite doua tipuri de subiecte, pentru profilul umanist si respectiv cel real.
Examenul de bacalaureat va continua marti cu la proba scrisa la limba si literatura materna, miercuri cu proba scrisa obligatorie a profilului si vineri cu proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.
Rezultatele vor fi afisate in 1 septembrie, pana la ora 12.00 si in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile, intre orele 12.00 si 16.00. Contestatiile vor fi solutionate in 2 si 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi facute publice pe 4 septembrie.
La examenul de bacalaureat din prima sesiune, subiectele la proba scrisa la limba si literara romana, profilul real, au fost: analiza unui fragment din nuvela "Omul din vis" de Cezar Petrescu, un text argumentativ despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viata sanatos si un eseu despre viziunea asupra lumii intr-un text poetic al lui Mihai Eminescu. MEDIAFAX

Galerie Foto

subiect_romana_1
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006214 (s)