News Flash:

Veste proastă pentru pacienți

De la 1 februarie 2024 consultațiile la medicul de familie vor fi taxate

25 Ianuarie 2024
167 Vizualizari | 0 Comentarii

Consultațiile la medicul de familie vor deveni taxate, o decizie luată în urma protestelor medicilor de familie. Începând cu 1 februarie 2024, pacienții vor fi nevoiți să plătească pentru serviciile de consultanță medicală primară. Această hotărâre drastică a fost generată de tensiunile dintre medicii de familie, specialiștii din ambulatorii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Sistemul de sănătate din România se confruntă cu dificultăți financiare, iar medicii sunt nemulțumiți de tarifele decontate de CNAS, care în prezent se situează la 30 de lei pentru o consultație, cu o previzionare de reducere sub 20 de lei, în contextul crizei economice. Protestele medicilor și plângerile repetate au dus la această schimbare radicală.

Impactul direct va fi resimțit de către pacienți, care vor trebui să suporte costurile fiecărei consultații. Estimările indică un preț de cel puțin 40 de lei pentru o consultație la medicul de familie, în timp ce o vizită la un specialist din ambulatoriu ar putea ajunge la 50 de lei sau chiar mai mult.

Medicii de familie și specialiștii din ambulatorii au exprimat nemulțumirea față de tarifele actuale și refuză să semneze acte adiționale cu CNAS. Ei cer majorarea tarifelor și amenință cu introducerea plăților directe de la pacienți. Există discuții cu privire la posibile suplimente financiare pentru medici din partea Guvernului, în urma unei rectificări bugetare sau a unui memorandum. Cu toate acestea, aceste măsuri ar putea întârzia, menținând tarifele la nivelul actual pentru o perioadă semnificativă.

Această schimbare reprezintă o povară financiară adăugată pentru cetățenii români, care se confruntă acum cu cheltuieli suplimentare pentru serviciile medicale de bază. Pacienții exprimă îngrijorare și frustrare în legătură cu aceste modificări, temându-se de posibilitatea unui acces redus la serviciile medicale esențiale și de impactul negativ asupra sănătății publice pe termen lung.

Medicii de familie și specialiștii din ambulatorii au programat întâlniri cu CNAS și Guvernul pentru a discuta posibile soluții și pentru a preveni o destabilizare gravă a sistemului de sănătate. Se analizează diverse scenarii, inclusiv majorarea tarifelor sau acordarea de subvenții guvernamentale.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006004 (s)