News Flash:

Ministerul Sănătății a dat un nou ordin privind eliberarea antibioticelor

Antibiotice fără rețetă se vor elibera de către farmacii doar pentru 48 de ore

23 Ianuarie 2024
115 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministerul Sănătății a comunicat luni că doza de antibiotic pentru situații de urgență, disponibilă fără prescripție medicală, va fi redusă de la 72 la 48 de ore. De asemenea, oficialii ministerului au informat că noul ordin privind eliberarea antibioticelor în farmacii nu impune niciun model special de formular. Astfel, doar în cazuri de urgență se vor putea achiziționa anumite antibiotice fără a fi necesară o rețetă medicală.

„Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a menționat Ministerul Sănătății, luni, într-un comunicat de presă.

În cazuri de urgență, se vor putea achiziționa anumite antibiotice fără a avea nevoie de o rețetă medicală, cu condiția ca doza eliberată să acopere numai necesarul pentru două zile, respectiv 48 de ore. Este important de menționat că doza de urgență poate fi furnizată o singură dată în cadrul unui tratament și numai în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului. Acesta trebuie să ateste că nu a utilizat deja acel antibiotic achiziționat din altă farmacie.

„Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență”, au mai precizat aceștia.

„Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și nu impune niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie”, a mai menționat Ministerul Sănătății.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005613 (s)