News Flash:

Comisia Europeana: Stocuri de peste 30 de milioane de tone de hrana in statele membre UE pentru situatii de criza

10 Martie 2022
329 Vizualizari | 0 Comentarii
hrana

Comisia Europeana sustine ca piata europeana detine o cantitate suficienta de produse alimentare pentru situatii de criza. Statele membre ale Uniunii Europene au stocuri de peste 30 de milioane de tone de hrana.
 
 
Achim Irimescu, ministru plenipotentiar in cadrul Reprezentantei Romaniei la Uniunea Europeana (UE), a declarat miercuri ca piata europeana are suficiente stocuri de hrana in statele membre in cazul situatiilor de criza. Stocurile depasesc 30 de milioane de tone de hrana.

„A fost astazi o reuniune a grupului privind planul de contingenta in situatii de criza. Comisia a venit luni si ne-a spus ca nu e niciun pericol de lipsa de produse alimentare pe piata europeana, pentru ca stocurile arata ca sunt peste 30 de milioane de tone de hrana in statele membre. Totusi, razboiul a afectat aceste stocuri, pentru ca la Marea Neagra sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse in circulatie”, spune Achim Irimescu citat de g4media.

Cu toate acestea, din cauza razboiului, se adanceste criza energetica si cresc preturile la importuri, in special la ingrasaminte, potrivit ministrului.

In acest sens, Comisia Europeana va transmite, in aproximativ doua saptamani, lista de preturi pentru energie si pentru productia de ingrasaminte, fiind o mare consumatoare de energie si gaz.

Totusi, apar dificultati pentru producatorii europeni, avand in vedere ca Rusia si Ucraina sunt tari producatoare de produse agroalimentare, cereale si ingrasaminte.

„Razboiul tinde sa se adauge crizei energetice si cresterii preturilor la importuri, mai ales la ingrasaminte. In acest sens, Comisia Europeana va prezenta in circa doua saptamani o comunicare privind preturile la energie care, sigur, implica si productia de ingrasaminte care este mare consumatoare de energie si mai ales de gaz. Ucraina si Rusia sunt mari producatoare de produse agroalimentare, de cereale in primul rand, dar sunt si foarte mari producatori de ingrasaminte si de aici dificultati suplimentare pentru producatorii europeni”, a afirmat Irimescu.

In sectorul carnii de porc, printre propunerile venite din partea Comisiei Europene se numara stocarea privata a produsului si utilizarea rezervei de criza in valoare de 450 de milioane de euro.

„Referitor la propunerile privind sectorul carnii de porc, Comisia a propus in sfarsit o interventie pe aceasta piata. Practic, masura este cea a stocarii private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizeaza pe retragerea unor cantitati mari de carne de pe piata. […] O alta masura ar fi utilizarea rezervei de criza, de 450 de milioane de euro, la care participa si fermierii romani. Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecarui fermier roman. Daca se va utiliza, mari sanse ca fermierii romani sa beneficieze de aceste fonduri nu sunt si atunci ei vor fi net contributori. Utilizarea rezervei de criza se poate face numai cu acceptul Consiliului si Parlamentului, iar procedura este foarte indelungata. Ramane de vazut ce se poate face in continuare pentru piata porcului. Cu certitudine, stocarea privata se va aplica”, a sustinut ministrul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006607 (s)