News Flash:

Ultimele plimbari cu vaporasele pe Bega. In curand vor fi retrase la mal, pe motiv de iarna

23 Noiembrie 2018
965 Vizualizari | 0 Comentarii
vaporas apus pe bega

Daca vreti sa va plimbati cu vaporasul pe Bega, mai aveti o sansa! Dar grabiti-va, sezonul de navigat pe canal e aproape gata! Mai aveti la dispozitie doar putin peste doua saptamani sa va plimbati cu vaporasele STPT, fie in regim de transport public, fie in regim de agrement. Ambarcatiunile cu care s-au plimbat deja 80.000 de oameni vor fi retrase la mal dupa prima saptamana din decembrie.

 

Doua luni si patru zile! Atat sunt scoase la plimbare vaporasele Timisoarei, in regim de transport public, pentru prima data dupa jumatate de secol de la intreruperea transportului de pasageri pe canal. Timisoara a devenit anul acesta prima localitate din Romania cu activitate in domeniul transportului in comun pe apa, dupa ce a stat doi ani cu vaporasele la mal, pentru ca autoritatile nu au reusit sa obtina la timp toate autorizatiile necesare.

Din 8 decembrie nu vom mai vedea niciun vaporas pe Bega. Reprezentantii STPT au confirmat pentru Tion.ro ca ambarcatiunile vor fi scoase de pe canal in a doua sambata din decembrie. Acestea vor fi duse pe platforma Dambovita, ne-au spus oficialii regiei, unde vor intra in revizie si unde vor sta pana la primavara, cand vor fi scoase iarasi pe Bega, atat in regim de transport public, cat si in regim de agrement. Ambarcatiunile nu pot circula pe timpul iernii.

De luni pana vineri, pana in 8 decembrie, STPT scoate cate trei vaporase care circula de la Uzina de Apa pana la Solventul, iar in weekend unul singur, care circula in regim de agrement, intre orele 11-18. Biletul pentru transportul public costa 1 leu si poate fi cumparat din vaporas, iar plimbarile in regim de agrement sunt gratuite.

Potrivit reprezentantilor STPT, in acest sezon, din 4 octombrie si pana acum au navigat cu vaporasele Timisoarei, in regim de transport public, putin peste 30.000 de calatori. Oamenii au fost mai interesati sa se plimbe in weekend. Peste 50.000 de pasageri au urcat in ambarcatiunile care au circulat in regim de agrement, care a functionat inclusiv in lunile august si septembrie. Peste 80.000 de oameni s-au plimbat cu vaporasele pe Bega in acest sezon.

Vaporasele Timisoarei au fost construite la Galati, de catre firma Spat Yard SRL. Au costat aproape 2 milioane de euro, transportul public fiind o conditie a proiectului de modernizare a malurilor Begai cu fonduri europene, in cadrul caruia au fost amenajate si cele noua statii pentru ambarcatiuni. Fiecare vaporetto are 50 de locuri, aer conditionat, utilitati, instalatie de sunet, veste de salvare si tot ce trebuie pentru o plimbare pe apa.

Prima cursa de pasageri pe Bega a pornit in 1869, exact in anul in care a fost pus in functiune si primul tramvai tras de cai de pe actualul teritoriu al Romaniei. Pe canalul care imparte Timisoara in doua exista deja transport de marfuri. Transportul de persoane pe Bega a fost intrerupt in 1967, Bega fiind si primul canal navigabil din Romania.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004679 (s)