News Flash:

Trei salvamontisti din Suceava, care incercau sa urce tricolorul in Muntii Calimani, surprinsi de avalansa: Barbatul care a dat alarma, salvat. O femeie a fost gasita moarta

2 Decembrie 2017
783 Vizualizari | 0 Comentarii
salv

Trei salvamontiştii din Vatra Dornei care încercau să urce tricolorul în Munţii Călimani, în zona Gura Hăitii, au fost surprinşi de o avalanşă, rămânând blocaţi sub nămeţi, transmite corespondentul MEDIAFAX. Salvamontistul care a dat alarma a fost găsit. El este cooperant şi a fost coborât până la ambulanţa SMURD. Al doilea salvamontist a fost găsit mort, iar căutările pentru cel de-al treilea au fost sistate din cauza viscolului puternic.

UPDATE ora 02:30

Cei peste 80 de salvatori care îl caută pe cel de-al treilea salvamontist sucevean care a fost surprins vineri după-amiază de o avalanşă au oprit căutările, după mai bine de şapte ore, din cauza viscolului puternic.

Căutările au continuat până în jurul orei 01:30, însă fără rezultat, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Salvatorii au reuşit să recuperereze, după două ore de căutări, un bărbat care a fost suprins de avalanşă şi care a reuşit abia după trei ore de la producerea acesteia să sune şi să ceară ajutor.

Bărbatul a fost găsit conştient şi cooperant şi a fost preluat cu o autospecială SMURD şi transportat la un spital din Suceava.

După trei ore de la declanşarea căutărilor, salvatorii au găsit şi o femeie, care, după efectuarea tuturor manevrelor de resuscitare, nu a mai putut fi salvată.

UPDATE

Echipele de salvare care intervin în zona Gura Hăitii din Munţii Călimani pentru recuperarea salvamontiştilor surprinşi vineri de o avalanşă au reuşit să găsească cea de-a doua persoană în zăpadă, o femeie, care, cu toate eforturile făcute de echipajele medicale, a fost declarată decedată.

“Este vorba despre o femeie, găsită în stare de inconştienţă, pentru care s-au efectuat manevrele de resuscitare. Din păcate, după manevrele de resuscitare a fost declarat decesul, la o oră după ce a fost găsită. Căutările continuă pentru cea de-a treia persoană”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Cele trei persoane suprinse de avalanşă vineri, o femeie şi doi bărbaţi, erau salvamontişti voluntari, bărbaţii fiind pompieri militari de la Detaşamentul Vatra Dornei.

”Cei trei alpinişti voluntari, din care doi pompieri militari aflaţi în timpul liber, au urcat pe munte pentru a arbora steagul naţional, aceasta fiind o acţiune în scop umanitar”,a spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Incidentul a avut loc la altitudinea de 1.500-1.600 de metri, sub Vârful Pietrosu, în zona Gura Hăitii.

Cei trei salvamontişti coborau spre Gura Hăitii, pe Izvorul Muntelui, pe un traseu marcat, însă nerecomandat pe timp de iarnă, după ce arboraseră drapelul României în Vârful Pietrosu. La un moment dat, au fost surprinşi de o avalanşă, în ultimele zile aşternându-se un strat de peste un metru de zăpadă în Munţii Călimani.

Avalanşa a avut loc în jurul orei 14.00, însă numai după trei ore unul dintre salvamontişti a reuşit să ia legătura cu colegii săi şi să anunţe ce s-a întâmplat. El a fost găsit conştient, după două ore de căutări.

La faţa locului intervin 82 de persoane cu zece autospeciale şi două autoşenilate, o autospecială SMURD şi mai multe maşini de teren. Echipele de căutare folosesc un balon luminos pentru a ilumina zona şi câinele de salvare-căutare al ISU Suceava.

Echipa de salvamontişti de la Vatra Dornei înalţă în fiecare an, începând cu anul 2013, drapelul României pe vârfurile care delimitează Ţara Dornelor - Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriţei şi Giumalău, acţiune la care participă numeroşi alpinişti şi salvamontişti.

UPDATE

Şeful Asociaţiilor Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a precizat că bărbatul salvat a sunat la ora 17.17 şi a anunţat că, împreună cu cei doi colegi ai săi cu care cobora din Pietrosul Călimanilor, a fost surprins de o avalanşă.

“Bărbatul a fost găsit şi urmează să fie coborât din munţi. Din păcate, nu se ştie ce este cu ceilalţi doi colegi, cu care bărbatul se afla în momentul în care a fost surprins de avalanşă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sabin Cornoiu.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, bărbatul găsit este conştient şi cooperant, urmând să fie coborât trei kilometri până la autospeciala SMURD.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru salvarea celor trei persoane suprinse de o avalanşă pe Vârful Pietrosu, judeţul Suceava, acţionează, în echipe mixte, 38 de pompieri, 9 jandarmi, 14 salvamontişti şi doi lucrători de la Rezervaţia Călimani, în total cu nouă autospeciale, o autoşenilată, o ambulanţă SMURD, un cuplu chinotehnic şi mai multe autoturisme de teren.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005240 (s)