News Flash:

Sarbatoare foarte importanta in calendarul ortodox

30 Noiembrie 2017
900 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantul Andrei 1

Sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei are loc in 30 noiembrie, consacrata ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012 adoptata de Senatul Romaniei in 23 noiembrie 2011 si de Camera Deputatilor in 26 iunie 2012, iar apoi promulgata prin decretul nr. 517 pe 20 iulie 2012 al Presedintelui Romaniei.

30 noiembrie a fost instituita ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza in urma demersurilor Bisericii Ortodoxe Romane adresate Parlamentului, Presedintiei si Guvernului Romaniei, aminteste Agerpres.

Potrivit traditiei Bisericii, crestinii sunt datori sa le multumeasca Sfintilor Apostoli tot timpul si sa faca pomenirea lor cu bucurie, mai mult decat catre toti sfintii. Pentru ca Sfintii Apostoli au urmat Mantuitorului Hristos, viata lor a fost asemenea vietii dumnezeiesti pe care a trait-o Hristos pe pamant si, fiind martori a minunilor Lui, au urmat si patimilor, rastignirii, mortii, invierii si inaltarii Lui la cer.

Apoi s-au imbracat cu putere de sus la Rusalii (Pogorarea Duhului Sfant) si asa s-au facut apostoli, oameni care au facut cunoscuta Evanghelia, revelatia lui Dumnezeu in persoana si lucrarea mantuitoare a lui Hristos, unei lumi in care Iisus Hristos a fost rastignit.

O lume care, asa cum s-a dovedit in cazul discursului Sfantului Apostol Pavel in Areopagul atenian, era pana la urma dispusa sa asculte, chiar cu mare interes, orice. Un singur lucru era insa de neacceptat pentru atenienii eruditi — Jertfa Mantuitorului Hristos, moartea si Invierea Sa. Cand Sfantul Apostol Pavel a ajuns in cuvantarea sa la Inviere, acestia l-au luat in ras, iar altii i-au zis: "Te vom asculta despre aceasta si altadata" (Fapte, 17, 32).

Despre aceasta jertfa asumata vorbeste Sfantul Apostol Pavel: "In osteneli mai mult, in inchisori mai mult, in batai peste masura, la moarte adeseori. ( ... ) In calatorii adeseori, in primejdii de rauri, in primejdii de la talhari, in primejdii de la neamul meu, in primejdii de la pagani; in primejdii in cetati, in primejdii in pustie, in primejdii pe mare, in primejdii intre fratii cei mincinosi; In osteneala si in truda, in privegheri adeseori, in foame si in sete, in posturi de multe ori, in frig si in lipsa de haine.

Pe langa cele din afara, ceea ce ma impresoara in toate zilele este grija de toate Bisericile. Cine este slab si eu sa nu fiu slab? Cine se sminteste si eu sa nu ard? Daca trebuie sa ma laud, ma voi lauda cu cele ale slabiciunii mele. Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus, Cel ce este binecuvantat in veci, stie ca nu mint". (2 Corinteni, 23-31)

"Si acestea pentru ce? Pentru ca sa intoarca pe oameni de la inselaciune la adevar si de la intunericul inchinaciunii la idoli, la lumina cunostintei de Dumnezeu. Astfel, au fost si ei ca si dascalul lor, Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, Care Si-a varsat sangele Sau pe Cruce pentru mantuirea noastra" (Vietile Sfintilor). 

Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Apostolul romanilor, era frate al Sfantului Apostol Petru, amandoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflata pe malul lacului Ghenizaret.

A fost la inceput ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul si de la acesta a aflat de intruparea Mantuitorului Hristos. Caci Sfantul Proroc si Inaintemergator Ioan L-a aratat pe Iisus, zicand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan, 1, 29).

Atunci Sfantul Andrei, impreuna cu un alt ucenic, s-a dus dupa Hristos: "Iar Iisus, intorcandu-Se si vazandu-i ca merg dupa El, le-a zis: Ce cautati? Iar ei I-au zis: Rabi (care se talcuieste: Invatatorule), unde locuiesti? El le-a zis: Veniti si veti vedea. Au mers deci si au vazut unde locuia; si au ramas la El in ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea. Unul dintre cei doi care auzisera de la Ioan si venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru". (Ioan 1; 38-40)

Sfantul Andrei l-a vestit pe Hristos pentru prima data, spunandu-i despre El fratelui sau Simon (Petru): "Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos). Si l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41)

Pentru aceasta Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Din zilele acelea Sfantul Apostol Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-l pe drumurile Tarii Sfinte, ca si ceilalti Apostoli.

Atunci cand Iisus a intrat in Ierusalim, Sfantul Apostol Andrei a fost martor la toate patimile Mantuitorului si s-a bucurat impreuna cu Maica Domnului si cu ceilalti apostoli, cu femeile mironosite de Invierea Sa.

Dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Sfintii Apostoli au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (Dobrogea) si pana in Crimeea.

Sfantul Apostol Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus mai pe urma "Crucea Sfantului Andrei".

La noi in tara Sfantul Andrei se bucura de o cinstire deosebita, fiind considerat Apostolul romanilor sau crestinatorul poporului roman. Numeroase biserici si manastiri l-au luat ca ocrotitor, praznuindu-l in fiecare an.

In sedinta din mai 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua praznuirii Sfantului Apostol Andrei sa fie trecuta in calendarul bisericesc cu cruce rosie, intre sfintii mari ai Ortodoxiei.

Sfantul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei, in anul 1997. Ziua praznuirii sale a devenit sarbatoare bisericeasca nationala, ca urmare a Hotararii Sfantului Sinod din 14 noiembrie 2001, datorita evlaviei poporului drept-credincios fata de Sfantul Apostol Andrei.

Traditia si folclorul romanesc amintesc despre prezenta Sfantului Apostol Andrei in partile Dobrogei, unde apostolul si insotitorii sai si-au gasit loc de odihna intr-o pestera. In anul 1943, episcopul Chesarie Paunescu al Dunarii de Jos a sfintit acest asezamant cu numele de "Pestera Sfantului Apostol Andrei". In prezent in acest loc a fost ridicat un complex monahal, "Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei". (surse: vol. "Vietile Sfintilor", "Dictionar de Teologie Ortodoxa", 1994).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1114 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005807 (s)