News Flash:

Regimul alimentar dupa operatia de apendicita

4 August 2018
1783 Vizualizari | 0 Comentarii
apendicita

Dieta in prima zi dupa operatia necomplicata este de obicei doar cu ceai si apa plata.

Daca lucruile merg bine de a doua zi se pot manca supe strecurate, compot mai putin dulce si eventual putin iaurt slab.

Dupa externarea din spital regimul alimentar nu trebuie sa fie foarte restrictiv. Dieta nu este identica in toate cazurile, si nici la fel in acelasi caz, ci in functie de evolutia bolii si tranzitul intestinal, dieta individuala, personalizata, fiind recomandata doar de medicul curant (care stie cazul respectiv)

Daca exista diaree se recomanda cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:

apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul

ceaiuri de menta neindulcite si reci sau caldute

supe de legume cu un galbenus de ou

supe cu orez si morcovi

branza telemea slaba

paine prajita

biscuiti simpli

banane

mere coapte

sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte boli care impun sa nu mananci sarat

Dupa cateva zile de la operatie, daca nu sunt simptome si s-a relaut tranzitul (au aparut scaunele), regimul alimentar poate fi mult mai lax, initial (3-4 zile) mai mult lichid si semisolid, apoi – dupa o saptamana- cu intrducerea treptata a altor alimente mai consistente, urmand ca dupa 3-4 saptamani sa se treaza la regim aliementar normal, cu evitarea totusi a aliemntelor grele (prajeli, grasimi, rantasuri) si a alcoolului (dr Ditoiu).

Alimentele care se pot consuma progresiv dupa operatia de apendicita sunt:

Supe si ciorbe: (de preferinta cate o jumatate de portie de supe de zarzavaturi ingrosate cu fainoase ca: gris, orez, fulgi de ovaz, taitei, galuste de gris;

Paine: paine alba, sau paine alba veche de o zi.

Carne:

Carne slaba de vaca sau vitel, preparata rasol. Rasol de gaina sau de pui.

Perisoare sau chiftelute fierte la aburi sau in sosuri dietetice.

Peste:peste alb slab, rasol sau perisoare de peste fierte la aburi.

Branzeturi:

branza de vaci,

telemea desarata (indicata numai la bolnavii fara edeme sau ascita),

urda,

cas slab nesarat si nefermentat

Zarzavat si legume:

Pireuri, sosuri, budinci de zarzavaturi

Mancaruri din zarzavaturi ca dovlecei, morcovi, , fasole verde, preparate cu sosuri dietetice.

Toate legumele vor fi bine fierte si in cantitati moderate, de preferinta servite cu garnitura langa rasol sau friptura

Sosuri: preparate dietetic, fara grasime prajita, cu zeama de zarzavat, cu lapte, cu verdeturi, cu suc de rosii.

sursa: despreboli.ro


telemea desarata urda
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 42 queries | Mysql time :0.006099 (s)