News Flash:

Presedintele Basescu a promulgat legea care reglementeaza profesia de bona

16 Decembrie 2014
825 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de promulgare a legii privind exercitarea profesiei de bona, in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii acesteia ca persoana fizica autorizata.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 3 decembrie, in calitate de for decizional, cu 285 voturi pentru si o abtinere, propunerea legislativa care reglementeaza profesia de bona, initiata de peste 60 de parlamentari din toate partidele si care prevede ca exercitarea acestei profesii se face cu contract individual de munca sau pe PFA.
Proiectul prevede ca exercitarea profesiei de bona se face in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata.

Udrea: Basescu se inscrie in PMP pe 22 decembrie

Mircea Basescu ramane in arest
 
Profesia de bona se va exercita cu respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului, cu egalitatea de sanse si nediscriminare, asigurarea unei ingrijiri personalizate si individualizate fiecarui copil, respectarea demnitatii copilului si ascultarea opiniei copilului, tinand cont de varsta si de gradul de maturitate.
Beneficiarul serviciilor de ingrijire si supraveghere oferite de bona este copilul care necesita supraveghere si ingrijire pe timpul zilei.
Potrivit propunerii legislative, va putea exercita profesia de bona orice persoana fizica daca indeplineste conditia de a fi cetatean roman sau strain, cu domiciliul/resedinta, de regula, in aceeasi localitate cu domiciliul/resedinta copilului, cetatean strain cu drept de munca in Romania care poseda un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bona, apta din punct de vedere medical, psihologic, de a avea capacitate deplina de exercitiu, de a nu avea antecedente penale. Documentele in acest sens se reinnoiesc anual.
In desfasurarea activitatii, bona indeplineste cel putin urmatoarele atributii: ingrijirea si supravegherea copilului; hranirea copilului; acordarea primului-ajutor in caz de imbolnavire/accidentare a copilului; informarea reprezentantilor legali ai copilului cu privire la evolutia acestuia, precum si informarea de urgenta a angajatorului referitor la aparitia unor situatii deosebite cu privire la copil; insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei sau sprijinirea acestuia pentru desfasurarea unor asemenea activitati, precum si realizarea de activitati de educare si dezvoltarea de abilitati de viata. Mediafax.ro

bona persoana juridica camera deputatilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0988 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036490 (s)