News Flash:

Premierul Grindeanu sustine desecretizarea: "Trebuie sa terminam odata cu asa-zisele sperietori"

18 Mai 2017
861 Vizualizari | 0 Comentarii
sorin grindeanu4
Sorin Grindeanu, premierul Romaniei, a declarat, luni, ca sustine desecretizarea arhivei SIPA, precizand ca a avut discutii cu ministrul Justitiei pe aceasta tema. Arhiva SIPA a fost readusa in atentia opiniei publice de Dan Andronic, acesta sustinand ca au fost copiate documente.
”Am avut o discutie (cu Tudorel Toader - n.r.) pe de-o parte despre calendar si anume proiectul legii de modificare - legile justitiei - unde exista acest orizont de timp de doua saptamani. Pachetul pe care trebuie sa-l pregatim ca sa venim in intampinarea decizie pilot de la OSCE - termenul nu mai e deja de 6 luni, sunt 5 luni - asta pe de-o parte. Pe de alta parte, fiind pe agenda publica, a fost cel legat de desecretizarea arhivei SIPA. Eu sustin desecretizarea, si o spun cat se poate de direct, respectand legea. Probabil exista diverese nivele de secretizare ale acelor documente aflate in arhiva, i-am cerut domnului ministru sa stranga date. Si dansul sustine acest lucru. Ba mai mult, eu cred ca e foarte bine sa stim si cei care in aceasta perioada - si acesta este un lucru pe care trebuie sa-l faca domnul ministru si-l va face - au avut acces la acesta arhiva. Sustin acest demers pentru ca trebuie sa terminam odata cu asa-zisele sperietori, himere pe care diversi le au si cea mai buna modalitate este asta respectand procedurile legale si am convingerea ca va respecta procedurile. In concluzie, sustin”, a declarat Sorin Grindeanu.
Pe aceeasi tema, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, ca in acest moment se documenteaza privind instoricul constituirii arhivei SIPA, el mentionand ca nu stie ce se afla in arhiva dar ca, daca aceasta va contine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.
„Nu pot spune un termen exact acum, pentru ca sunt in momentul in care eu, la randul meu, ma documentez privind istoricul constituirii, administrarii fondului din arhiva. Cand am desfasuratorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie si vom vedea”, a spus Toader.
Intrebat daca va fi vorba de o desecretizare totala sau partiala, Tudorel Toader a precizat: „Nu am cum sa spun eu acum - totala, partiala - pentru ca nu stiu ce este in arhiva. Daca vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu”.
„V-am raspuns, daca sunt de competenta ministrului - le desecretizeaza ministrul, daca sunt de competenta Guvernului – Guvernul, prin hotarare. Daca vor fi secrete de stat, e alt regim”, a mai spus Tudorel Toader. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005675 (s)