News Flash:

Obiceiuri din Banat, in Ajunul Sfantului Nicolae

5 Decembrie 2014
1245 Vizualizari | 0 Comentarii
Ajunul Sfantului Nicolae vine la romani cu multe obiceiuri, iar in satele banatene este o zi de mare grija pentru sanatatea copiilor si a animalelor din gospodarie. Pentru a fi feriti de „bube” (varicela, variola, rubeola si alte boli ale copilariei) copiilor nu li se da in aceasta zi sa manance fructe sau peste, pentru a nu li se face „buboaiele” mari, precum acestea. 
Este ziua Sfantului Sava, care, potrivit traditiei populare, pe 5 decembrie era lasat sa umble pe pamant cu o traista plina cu felurile bube pe care le arunca asupra celor ce nu ii respectau ziua. Batranii mai cred ca Sfantul Sava era trimis in chip de femeie, pentru a nu fi recunoscut, si ca s-ar fi sfarsit dupa ce ar fi mancat un mar rosu, dar otravit. De aceea, astazi se da de pomana turta calda acoperita cu lana, pentru ca bubele sa fie moi precum acestea. Se mai crede ca Sfantul Sava (un chip androgen in unele credinte, n.r.) i-ar fi avut ca frati pe Sfanta Varvara si pe Sfantul Nicolae. De asemenea, nu se fac lucrari grele in casa, ci se fac rugaciuni pentru ocrotirea celor mici si a vitelor de pe langa casa.
Spre seara, lucrurile se mai imblanzesc, dar copiii trebuie sa ramana cuminti, sa-si curete ghetutele si sa le lase la usa, pentru ca Mos Nicolae, bland si darnic, li le va umple cu dulciuri, scrie ziuadevest.ro.
„Mos Neculai are rol de corector, el vine cu o nuielusa pentru copiii rai, neascultatori, si este darnic cu cei cuminti”, spune prof. univ. dr. etnolog Otilia Hedesan, prorectorul Universitatii de Vest Timisoara.
De numele Sfantului Nicolae se leaga frumoase legende, fiind cel mai blajin dintre chipurile traditiilor populare: pazeste soarele, stapaneste apele, fiind patronul corabierilor pe care ii scapa de la inec, este aparator al soldatilor, miluitor al celor saraci, al vaduvelor si orfanilor, dar si al fetelor cinstite care vor sa se marite. 
Se mai crede ca daca ninge in aceasta zi va fi un an manos, iar in semn de recunostinta, de Sfantul Nicolae se fac si astazi, in satele banatene, colaci de post, care li se impart celor nevoiasi.

sfantul nicolae
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005780 (s)