News Flash:

Mihail Vlasov, urmarit penal pentru ca l-ar fi amenintat pe presedintele interimar al CCIR

15 Mai 2014
619 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihail Vlasov este urmarit penal in dosarul in care este cercetata si fiica sa Vanda Vlasov, fiind acuzat de santaj, dupa ce l-ar fi amenintat pe presedintele interimar al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, spunandu-i "ca nu este bine ce face" si ca nu ar vrea "sa sufere si copiii altuia".
Fostul presedinte al CCIR, Mihail Vlasov, s-a prezentat joi la DNA, pentru a da declaratii in dosarul in care fiica sa Vanda Vlasov a fost pusa sub invinuire, pentru ca ar fi cerut de la doua angajate de la Curtea de Arbitraj adeverinte care sa fie folosite in instanta de tatal sau.
Mihail Vlasov a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 11.45 si nu a dorit sa faca declaratii.
Potrivit unor surse judiciare, Mihail Vlasov, aflat in arest la domiciliu, a fost citat de anchetatori sa vina la DNA pentru a da declaratii in dosarul in care Vanda Vlasov este urmarita penala pentru instigare la fals intelectual.
Vanda Vlasov a fost miercuri la DNA, procurorii aducandu-i la cunotsinta ca a fost inceputa urmarirea penala pe numele ei, pentru ca a pus doua angajate ale Curtii de Arbitraj International sa ii dea adeverinte, care nu au fost avizate si de conducerea institutiei, documente care au fost folosite de Mihail Vlasov in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie.
In acelasi dosar sunt urmarite penal Daniela Domnica Pop, asistent arbitral sef adjunct in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, si Cassandra Chirila, secretara la aceeasi institutie pana la 12 mai, ambele fiind acuzate de savarsirea infractiunilor concurente de favorizare a faptuitorului si fals intelectual.
Potrivit procurorilor, prin rechizitoriul din 7 aprilie, Mihail Vlasov a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru trafic de influenta, retinandu-se ca, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la data de 13 martie 2014, a pretins unui om de afaceri, denuntator in cauza, suma de un milion de euro, din care a primit, prin intermediar, 200.000 de euro, la 18 martie. Mihail Vlasov i-ar fi spus omului de afaceri ca are influenta asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International si poate interveni astfel incat acestia sa pronunte o hotarare arbitrala favorabila acestuia.
In 12 mai, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a formulat o sesizare la Directia Nationala Anticoruptie prin care arata ca toate documentele care ar fi fost comunicate catre DNA din 21 martie 2014 si pana in prezent, care poarta semnatura si viza organelor de conducere actuale ale Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, sunt emise fara a fi indeplinite conditiile legale de reprezentare.
"Aceasta sesizare a fost facuta intrucat conducerea CCIR a fost in permanenta informata de faptul ca, prin interpusi (rude ale fostului presedinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se incearca comunicarea unor documente care nu reprezinta realitatea si implicit nici vointa reala a conducerii actuale", arata procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.
Ca urmare, s-au solicitat lamuriri Curtii de Arbitraj Comercial International, rezultand ca, in 28 aprilie, aceasta organizatie a primit o cerere formulata de Mihail Vlasov, depusa de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte "daca din momentul inscrierii pe lista de arbitri - anul 2008 si pana in prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instantelor de arbitraj".
Ca raspuns, Cassandra Chirila, secretara in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, a intocmit un inscris in care a precizat ca Mihail Vlasov nu a facut parte din nicio instanta de arbitraj. O copie a acestui exemplar i-a fost remisa Vandei Vlasov, "fara a verifica in totalitate evidentele electronice si scriptice existente la nivelul Curtii de Arbitraj Comercial International si fara a o prezenta conducatorului institutiei spre verificare, avizare si semnare". In plus, sustin procurorii, la momentul la care a depus cererea, Vanda Vlasov i-a inmanat secretarei Cassandra Chirila si un "model de adeverinta".
Ulterior, acest inscris a fost depus, in procedura de camera preliminara, la instanta care judeca dosarul in care Mihail Vlasov a fost trimis in judecata, sustin anchetatorii.
Curtea de Arbitraj Comercial International, de aceasta data sub semnatura actualei conduceri, a comunicat faptul ca pana la data de 12 mai 2014 "adeverinta solicitata de Vlasov Mihail prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberata".
Pe de alta parte, a reiesit faptul ca, in jurul datei de 15 aprilie 2014, Daniela Domnica Pop, asistent arbitral sef adjunct in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulata de Mihail Vlasov prin care solicita eliberarea unei adeverinte din care sa reiasa ca acesta nu a facut parte din completele instantei de arbitraj comercial.
"La insistentele si presiunile lui Vlasov Vanda, in aceiasi zi si fara efectuarea unor verificari complete, Pop Daniela Domnica a eliberat, fara stiinta conducerii institutiei, o adeverinta pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate de Vlasov Vanda", au scris procurorii in documentul citat.
Din verificarile efectuate a rezultat ca acest inscris intocmit de Daniela Domnica Pop a fost folosit de Mihail Vlasov la termenul din 22 aprilie, aspect confirmat de continutul incheierii de amanare a pronuntarii din acea data. Ulterior, prin incheierea din 24 aprilie, ICCJ a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive a inculpatului Vlasov Mihail, cu masura preventiva a arestului la domiciliu.
Presedintele suspendat al CCIR, Mihail Vlasov, a fost trimis in judecata, in 9 aprilie, pentru trafic de influenta.
Mihail Vlasov a fost denuntat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar in 18 martie a fost prins in flagrant, intr-un restaurant din Bucuresti, dupa ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.
Mihail Vlasov, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei la data faptelor, suspendat din functie, a fost arestat preventiv in 19 martie. Din 24 aprilie, Mihail Vlasov este in arest la domiciliu, dupa ce instanta suprema a inlocuit masura arestului preventiv.
Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca la 13 martie, Mihail Vlasov, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, a pretins de la un martor denuntator suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro, la 18 martie 2014.
In schimbul acestor bani, sustin anchetatorii, Vlasov i-a promis denuntatorului ca-si va folosi influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR investiti cu solutionarea unui dosar in care denuntatorul are calitatea de parat-reclamant si ca ii va determina pe acestia sa pronunte o hotarare arbitrala favorabila denuntatorului.
Discutia avuta de Mihail Vlasov cu Gheza Iosif Petroczki, intr-un restaurant din Bucuresti, in care presedintele CCIR ii cerea mita un milion de euro, in mai multe transe, pentru a-l ajuta sa castige procesul pe care il avea la Curtea de Arbitraj Comercial International, a fost interceptata de procurori, potrivit informatiilor din motivarea deciziei de arestare.
Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretentiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki si asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum si cererea reconventionala avand ca obiect de plata suma de 270.000 de euro, potrivit informatiilor din dosar.
Mediafax.ro

mihail vlasov vlasov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0967 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012781 (s)