News Flash:

Lant uman si lampioane lansate in jurul Cetatii Aradului, pentru demilitarizarea acesteia - FOTO

5 Decembrie 2014
1084 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 500 de aradeni au format un lant uman, joi seara, in jurul unei parti din Cetatea Aradului si au lansat 231 de lampioane, pentru a marca numarul anilor trecuti de la construirea cetatii, participantii cerand demilitarizarea acesteia si integrarea in circuitul turistic.
In apropiere de poarta principala a Cetatii Aradului, pazita de militari, s-au adunat, joi seara, aproximativ 500 de aradeni, majoritatea tineri, care au format un lant uman in jurul zidurilor, pe o distanta de un kilometru, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Participantii au raspuns invitatiei facute de Asociatia "Cetatea pentru aradeni", care militeaza pentru transferul catre spatiul civil a acestui obiectiv istoric ocupat de armata.
Tinerii au avut baloane si pancarte cu mesaje adresate autoritatilor, in special Ministerului Apararii Nationale (MApN), precum: "Dezlegati Mi(ni)sterul Apararii din Cetate!", "Cetatean fara cetate" sau "Alba-Iulia: se poate! Arad: nu se poate?".
Dupa ce au stat mai mult timp prinsi intr-un lant uman in jurul cetatii, supravegheati de jandarmi si politisti, tinerii au lansat 231 de lampioane, marcand astfel existenta de 231 de ani a cetatii.
Organizatorii spun ca au in vedere mai multe actiuni in urmatoarea perioada, prin care sa atraga atentia asupra faptului ca de 25 de ani aradenii cer demilitarizarea cetatii.
"Este singura unitate militara cantonata intr-o cetate in toata Europa. In plus, este o unitate militara in centrul unui oras mare. Prin actiunile noastre vrem sa sensibilizam atat administratia locala, cat si Ministerul Apararii Nationale, care are in administrare aceasta cetate a aradenilor", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Livius Ioja, presedintele asociatiei "Cetetea pentru aradeni".
El a adaugat ca potentialul obiectivului istoric "este imens din punct de vedere social si economic".
"Ne dorim ca municipalitatea sa obtina cetatea si sa organizeze un concurs international de proiecte, pentru a se obtine fonduri europene in vederea reconversiei. Credem ca alesii trebuie sa asculte de aradeni, pentru ca suntem multi si noi ii votam. Nu ne putem explica de ce la MApN s-a blocat acest demers de demilitarizare a cetatii", a mai declarat Ioja.
Asociatia a lansat, de curand, o petitie online privind sustinerea demersului de demilitarizare, care a fost semnata in doua saptamani de aproximativ 2.000 de persoane.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul municipiului, Gheorghe Falca, a spus ca exista din 2011 o hotarare de guvern privind transferul cetatii catre administratia locala in schimbul unei bazei militare care va fi modernizata de Primaria Arad si a altor facilitati oferite militarilor.
Falca a precizat insa ca, ulterior, MApN a respins aceasta hotarare.
"Ministerul s-a razgandit si a spus ca hotararea de guvern nu este buna, cerand mai multe de la administratia locala. S-a facut o alta hotarare de guvern, dar, culmea e ca a fost respinsa de ministrul Justitiei, care a spus ca cea din 2011 este valabila si trebuie pusa in practica. Este evident un blocaj politic intretinut de Victor Ponta. Primaria Arad a indeplinit toate conditiile impuse, dar in mod inexplicabil nu se intampla nimic la guvern", a spus Falca.
El a amintit ca Primaria Arad a prevazut in bugetul pe 2014 o suma de peste 21 de milioane de lei pentru lucrari la baza militara dezafectata din Gai, unde ar urma sa fie mutati militarii din Cetatea Aradului, in caz ca aceasta va fi transferata autoritatilor locale.
Detalii pe Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006526 (s)