News Flash:

La Resita si-a dechis portile Decada Culturii Germane in Banatul Montan

9 Octombrie 2016
1119 Vizualizari | 0 Comentarii
decada
Decada Culturii Germane în Banatul Montan şi-a deschis vineri porţile, pentru a XXVI-a oară, fiind cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane în acest spaţiu. 

"Anul acesta, cea de-a XXVI ediţie a Decadei Culturii Germane în Banatul Montan a debutat la Colegiul Naţional Diaconovici - Tietz din Reşiţa, aici unde, pe parcursul întregii zile, au avut loc mai multe manifestări cultural-artistice, cu participarea unor oaspeţi din Austria şi Germania. Este, de fapt, ziua Colegiului Naţional, la care subscriem, având în vedere că la această unitate de învăţământ se predă şi limba germană, ca limbă maternă. Tot în această zi, a avut loc şi o întâlnire corală şi muzicală a germanilor din Banatul Montan, la care au participat invitaţi din ţară şi de peste hotare. Punctul forte al primei părţi a Decadei Culturii Germane se va desfăşura duminică, pe 9 octombrie, când la Biserica romano-catolică Maria Zăpezii, unde va avea loc liturghia dedicată sărbătoririi Heimat-ului germanilor, celebrată de Episcopul romano-catolic de Gratz - Austria, care se află pentru prima dată în municipiul Reşiţa", a declarat Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, principalul organizator al manifestării. 

Prima seară a manifestării s-a încheiat în Aula Magna a Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, cu prezentarea cărţii-album "25 de ani - Decada Culturii Germane în Banatul Montan - 1991-2015", care reprezintă şi cea de-a 72 apariţie editorială a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. 

Pe parcursul Decadei Culturii Germane în Banatul Montan, care se desfăşoară între 7 şi 16 octombrie, vor participa peste 130 de invitaţi din Germania, Austria, Slovenia şi Ungaria, la care se adaugă şi alţi invitaţi din întreaga ţară. 

Evenimentul va cuprinde expoziţii, dezbateri, prelegeri, prezentări de carte, parade ale portului popular german, un festival al fanfarelor, mai multe concerte şi spectacole, precum şi tradiţionala sărbătoare de Kirchweih (ruga romano-catolică). Toate acestea vor avea loc la Reşiţa, Caransebeş, Anina, Oţelu-Roşu, Oraviţa, Gărâna, Bocşa, Tirol, Sasca Montană şi Dognecea. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1331 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005701 (s)