News Flash:

La ce varsta ar trebui sa aiba o adolescenta primul contact sexual

8 Noiembrie 2015
2475 Vizualizari | 0 Comentarii
virgina
„Toate la timpul lor”, se zice. Sunt fete care-si incep activitatea sexuala la 11 ani si fete care o incep la 24 sau mai tarziu. E evident ca pentru primele e mult prea devreme iar pentru celelalte te gandesti „Oare de ce au asteptat atat?” Totusi sa dai o varsta potrivita e imposibil. Fiecare fata se dezvolta atat fizic cat si psihic in mod diferit. Dupa ce veti citi randurile urmatoare o sa intelegeti mai bine. 


De ce nu prea devreme? 


Organele genitale se formeaza in cursul vietii intrauterine. Ele sunt practic inactive in copilarie si din acest motiv sunt foarte putin dezvoltate. Scopul pubertatii este acela de a le pregati in vederea functionarii lor fara probleme.


Functia primara a organelor genitale este aceea de a aduce pe lume copii. Psihologii spun insa ca trairea placerii sexuale este la fel de importanta si ca o cautam de cele mai multe ori fara sa dorim urmasi. Asa, pur si simplu, de dragul placerii.


Dar si pentru dobandirea placerii e nevoie ca organele sexuale sa atinga un anume grad de dezvoltare. In plus, activitatea sexuala te afecteaza emotional in sens pozitiv sau negativ. Poate esti pregatita, poate nu, poate iti doresti cu adevarat sau, poate doresti sa mai astepti pana esti sigura ca a venit timpul.


Inceperea vietii sexuale inaintea maturizarii organelor genitale, in special a vaginului, poate fi cauza aparitiei unor tulburari de dinamica sexuala. Acestea sunt dificultati in functionarea normala a organelor genitale. Ele dau suferinta fizica si psihica in loc sa aduca placerea. Sa vedem care sunt acestea:


Tulburarile de lubrifiere care constau in secretia insuficienta de mucus de catre glandele vaginale. Acest mucus are rolul de a facilita penetrarea. Fara el poate aparea durerea la contact. 


Dispareunia este durerea vaginala sau abdominala aparuta la contactul sexual. Ea apare precum spuneam datorita tulburarilor de lubrifiere dar si datorita insuficientei dezvoltari a vaginului. 


Anorgasmia sau incapacitatea de a avea orgasm, apare din aceleasi motive: insuficienta dezvoltare a vaginului, insuficienta dezvoltare a clitorisului, lubrifierea insuficienta si dispareunia.


Tot aceste tulburari pot sa apara si din cauza ca nu esti pregatita psihic, emotional pentru actul sexual. 


Totusi, de ce sa nu astepti prea mult?


In general, fetele care n-au facut sex pana la 23-25 de ani devin tot mai timide. Isi gasesc o relatie din ce in ce mai greu. Se simt lasate in urma de celelalte femei iar asta le complexeaza si le accentueaza timidiatea. 


Deci, care e momentul potrivit pentru tine? Tu vei sti cel mai bine. Dar fi atenta: trebuie sa fii pregatita fizic si psihic, sa ai cunostintele necesare (cum sa te feresti de problemele ce pot sa apara). 


Motive pentru care sa nu faci sex


Multe fete isi incep activitatea sexuala din motive gresite iar apoi regreta. Poate ca multe dintre voi doriti sa scapati cat mai repede de virginitate. Oare de ce?


“Alte fete au facut deja sex. Ele sunt deja femei. Au un aer de superioritate si chiar rad de mine ca sunt inca virgina”. Decizia prietenelor tale de a face sex nu trebuie s-o influenteze pe a ta. Ai timp destul. Sunteti persoane diferite. Fiecare cu viata si experientele ei.


Prietenul tau poate ca iti zice: "Daca nu faci sex cu mine, inseamna ca nu ma iubesti"; "Te iubesc, fa sex cu mine, arata-mi ca ma iubesti si tu"; "Daca nu faci sex cu mine, te parasesc" Cine incearca sa te santajeze in felul acesta nu te merita. Sexul e important intr-o relatie dar nu prin sex tii pe cineva langa tine. Daca nu te iubeste, va pleca oricum dupa ce faceti sex. 


Inceperea vietii sexuale nu e o urgenta, desi uneori asa ni se pare. Daca vreti s-o faceti, ar fi bine sa fie din cauza ca va simtiti suficient de mature pentru asta si nu din cauza presiunii celorlalti. Nu-i lasati pe altii sa aleaga pentru voi. Trebuie sa fie decizia si dorinta voastra. 


Primul act sexual


E foarte important unde, cu cine, in ce conditii iti pierzi virginitatea. Primul act sexual te poate marca pe viata daca e un accident. Fii atenta, un baiat dragut nu e neaparat si atent la nevoile tale sau asa cum te astepti. 


Trebuie sa stii ca o sarcina se poate produce dupa primul contact sexual. La fel, bolile cu transmitere sexuala, care sunt foarte raspandite, pot fi contactate dupa un singur act sexual. Pana la urma interesul tau este in primul rand sa fii sanatoasa si sa ai incantarea ca ai facut alegeri potrivite. Tu esti prietena ta cea mai buna!

activitatea sexuala durerea vaginala anorgasmia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1587 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007806 (s)